De gezonken vissersboot bij het mangrovebos van Daintree

Alle bootmigranten uit Australisch krokodillenbos gehaald en uitgezet

Alle schipbreukelingen die afgelopen weekend strandden in een Australisch mangrovebos vol krokodillen zijn terecht. De zeventien asielzoekers uit Vietnam zijn aangehouden door de autoriteiten en naar Christmaseiland gestuurd, waar ze hun asielprocedure moeten afwachten.

De vissersboot waarop de groep zich bevond, zonk bij de monding van de rivier de Daintree niet ver van Cairns in de noordoostelijke deelstaat Queensland. De migranten zwommen daarop het bos in, waar ze zich verstopten.

Het lijkt erop dat de Vietnamezen geen idee hadden hoe gevaarlijk die plek was. Tegen de Australische omroep ABC News vertellen lokale krabvissers dat ze twee mannen uit de mangroves oppikten. Die stonden te kijken van de enorme krokodillen die op de oever lagen:

Minister Dutton van Binnenlandse Zaken zegt dat het voor het eerst in vier jaar was dat een migrantenschip de Australische kust heeft gehaald. "Het is een teken dat mensensmokkelaars nog steeds actief zijn." De provincie Queensland heeft een onderzoek ingesteld hoe het schip onder de radar heeft kunnen blijven.

Sinds 2013 zet Australië zijn marine in om migrantenschepen op zee op te sporen en de opvarenden terug te sturen naar het land van herkomst. "We zijn altijd heel duidelijk geweest: we staan niet toe dat mensen die illegaal naar ons land komen zich hier vestigen", zei Dutton. "Ze zullen zo snel mogelijk worden uitgewezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl