Dusan Tadic
NOS Voetbal

Tadic en Ajax: op weg naar een droomhuwelijk?

Alsof hij de sleutel had gevonden van de poort naar een ander universum, waar tijd en ruimte in het vijandelijke strafschopgebied veel aanzienlijker zijn.

Zo nam Dusan Tadic de bal aan na een een-tweetje met Nicolás Tagliafico. Om hem heen stonden drie spelers van Standard Luik, maar die waren slechts toeschouwer bij de pirouette die de Serviër eruit gooide, alvorens de bal panklaar te leggen voor David Neres.

Publiekslieveling

De actie, die de 3-0 inleidde tegen Standard, is een van de nu al talrijke momenten waarbij Tadic de Ajax-fans in vervoering bracht. De toeschouwers in de Johan Cruijff Arena hadden al snel door dat de voor ruim elf miljoen euro gekochte spelmaker weer zo'n speler is waarvoor zij hun seizoenkaart kopen.

En zij krijgen waar voor hun geld; Tadic scoort niet alleen makkelijk - vijf keer in acht duels - hij brengt met zijn passes, die over het algemeen precies op maat zijn, ook geregeld een medespeler in scoringspositie. Zo blijkt ook uit de cijfers.

Gecreëerde kansen uit open spel (via OptaSports)

speler club aantal
Younes Namli PEC Zwolle 11
Dusan Tadic Ajax 9
Roy Beerens Vitesse 8
Sean Klaiber FC Utrecht 8
Hakim Ziyech Ajax 7

Niet alleen uit het aantal gecreëerde kansen blijkt dat Tadic de spil is in het aanvalsspel van Ajax. Ook het aantal balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander onderstreept zijn aandeel in het Amsterdamse doelgevaar.

Balcontacten in vijandelijke '16' (via OptaSports)

speler club aantal
Dusan Tadic Ajax 31
Oussama Idrissi AZ 26
Mike van Duinen PEC Zwolle 22
Donny van de Beek Ajax 21

"Hij moet een van de leiders worden", stelde trainer Erik ten Hag bij de presentatie van Tadic. Zelf sprak de Serviër het doel uit onmisbaar te worden voor zijn nieuwe werkgever.

Beide uitspraken zijn van exact vijf weken geleden, maar nu al heeft het er alle schijn van dat Tadic die woorden waarmaakt.

Aanjager en verbinder

Tadic draagt weliswaar niet de aanvoerdersband, maar zo gedraagt hij zich wel. Hij is de aanjager die erop toeziet dat alle spelers betrokken worden bij het vieren van doelpunten en het bedanken van het publiek.

En tijdens trainingen valt hij op door zijn aanstekelijke drive om altijd maar bezig te zijn met het verleggen van grenzen, zo verklapte Noussair Mazraoui onlangs. Vaste volgers van Ajax weten dat Tadic vaak als laatste het veld verlaat na de warming-up voor een wedstrijd.

Dusan Tadic tijdens een van de vele oefeningen uit zijn eigen repertoire

Het is een beeld dat Kees Kwakman bekend voorkomt. De Volendamse oud-prof kwam in zijn loopbaan geen teamgenoot tegen die harder werkte dan de aanvallende middenvelder, met wie hij bij FC Groningen samenspeelde.

"Dusan was al verreweg de beste bij ons en toch verslapte hij geen moment. Iedere dag weer deed hij zijn eigen oefeningen. Dan deed hij de raarste dingen, zoals stabiliteitsoefeningen die wij nog nooit hadden gezien."

"Groningen had er ook eigenlijk helemaal de faciliteiten niet voor, dus dan lag hij urenlang in een klein hokje op zijn matje. De rest keek er alleen naar. Pas later beseften we dat we van hem konden leren en ernaast hadden moeten gaan liggen."

Dusan Tadic en Kees Kwakman in 2012 in het shirt van FC Groningen

Kwakman bestempelt Tadic als een regelrechte topaankoop voor Ajax. En als voetballiefhebber is hij zelf ook maar wat blij met diens terugkeer naar de eredivisie. Kwakman heeft er bovendien mogelijk aan bijgedragen.

"Toen ik hoorde van de geruchten dat Ajax geïnteresseerd was, heb ik Dusan een berichtje gestuurd om te zeggen dat hij het moest doen. Dat vond hij leuk, al denk ik niet dat ik hem daarmee over de streep heb getrokken hoor, haha."

Bij alle andere eredivisiespelers springt zo'n bal van de voeten, maar bij Tadic lag hij meteen goed.

Kees Kwakman over de aanname die tot de openingstreffer tegen Dinamo Kiev leidde

Geheel in stijl van de perfectionistische Tadic wil Kwakman toch ook nog wel een verbeterpunt noemen. "Hij lijdt nog iets te veel balverlies. In de heenwedstrijd tegen Kiev was hij bijvoorbeeld best wel slordig."

"Maar ja, bij zijn aanname voor de assist op de eerste goal bewees Tadic weer dat het een genot is om hem in je team te hebben. Die bal lag meteen goed, maar reken maar dat die bij alle andere eredivisiespelers van de voeten was gesprongen."

Dusan Tadic juicht in Venlo

Ajax en Tadic lijken elkaar dus in korte tijd gevonden te hebben. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de prille liefde tussen club en speler nog nauwelijks is getest.

Droomhuwelijk?

Dinsdagavond zal dat anders zijn. Niet alleen omdat een uitwedstrijd tegen Dinamo Kiev onvergelijkbaar is met een thuisduel met FC Emmen, maar vooral omdat er zoveel van afhangt.

Want Tadic heeft de Premier League niet zomaar ingeruild voor de veel kleinere eredivisie. Dat is mede omdat hij lekker gemaakt is met de kans om te spelen in de Champions League. En Ajax heeft, wijs geworden door het verleden, al vroeg in de zomer flink geïnvesteerd. Het wil namelijk niet nog eens struikelen in de voorrondes.

Tadic en Ajax zijn goed op weg om die gezamenlijke ambitie te verwezenlijken, maar vanavond moet blijken of er werkelijk een succesvol huwelijk in de maak is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl