ANP

Storing Schiphol komt door kabelbreuk, mogelijk nog vertraging

tijd van publicatie Aangepast

De storing die het vliegverkeer op Schiphol hindert, is nog niet opgelost. Het is de luchtverkeersleiding gisteravond wel gelukt om meer vliegtuigen te laten vertrekken. Om 19.50 uur werd de oorzaak van de problemen gevonden: een breuk in een kabel.

Exacte aantallen heeft de luchthaven nog niet, maar tientallen vertrekkende en aankomende vluchten liepen vertraging op. De grootste problemen deden zich voor tussen 16.00 en 19.00 uur. Daarna kon de capaciteit volgens Schiphol weer worden verhoogd. Het probleem is nog niet helemaal opgelost, mogelijk zijn er ook in de ochtend nog vertragingen.

Backup

De problemen ontstonden aan het einde van de middag in het backup-communicatiesysteem dat gebruikt wordt door de verkeerstorens. De torens draaiden op het hoofdsysteem toen dat gebeurde, zegt een woordvoerder van de luchtverkeersleiding. "Uit voorzorg is besloten om in capaciteit terug te schakelen. Want als het hoofdsysteem eruit zou klappen, hebben we niks om op terug te vallen."

Op 15 augustus liepen tientallen vluchten vertraging op door een storing in het communicatiesysteem van de luchtverkeersleiding. Volgens de luchtverkeersleiding heeft de storing van nu niets te maken met die van anderhalve week geleden. Ook is er geen verband met de naderende verbouwing van een van de verkeerstorens, die volgende maand begint.

Derde storing

Het is de derde grote storing op Schiphol in een half jaar tijd. In april strandden duizenden reizigers toen op Schiphol de stroom uitviel.

STER reclame