Jens Toornstra (rechts) viert zijn openingstreffer Pro Shots
NOS Voetbal

Feyenoord zet stijgende lijn voort, maar vraagtekens blijven

Feyenoord lijkt de weg omhoog te hebben hervonden. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst boekte bij sc Heerenveen zijn tweede zege op rij (3-5). Defensief is er echter nog wel werk aan de winkel.

In Rotterdam zal men hopen dat met de driepunter in Friesland een definitieve punt is gezet achter de dramatische seizoensstart, in één week werd verloren van De Graafschap en was het nietige Trencín te sterk in de voorrondes van de Europa League.

Tegen Excelsior, vorige week, hervond Feyenoord de weg omhoog, in Heerenveen werd die stijgende lijn aanvankelijk overtuigend doorgezet.

Wind in de zeilen

Onder aanvoering van Jens Toornstra en Robin van Persie had Feyenoord de wind direct vol in de zeilen. Al in de vierde minuut wipte de doorgebroken Toornstra de bal over Heerenveen-doelman Warner Hahn in het doel (0-1).

Robin van Persie knalt de 0-2 achter Warner Hahn Pro Shots

Tien minuten later stond het al 0-2. Van Persie miste de bal aanvankelijk, maar kreeg hem een seconde later via Jordy Clasie weer voor de voeten. Ditmaal haalde de spits - Nicolai Jørgensen is nog altijd geblesseerd - doeltreffend uit.

Op slag van rust leek Toornstra de wedstrijd al in het slot te gooien. De middenvelder, die in voorgaande seizoenen zoveel moeite had met scoren buiten De Kuip, kreeg de bal cadeau van Hahn en schoot ineens over de schutterende doelman heen raak (0-3).

Feyenoord schiet met scherp

Met drie goals uit drie schoten op doel zocht Feyenoord de kleedkamers op, om na rust vrolijk verder te gaan waar de ploeg gebleven was. Ook het vierde schot tussen de palen leverde een treffer op. Tyrell Malacia maakte na een lange rush zijn eerste eredivisie-goal ooit (0-4).

Tyrell Malacia is blij met zijn eerste eredivisie-goal Pro Shots

Morten Thorsby deed twintig minuten voor tijd wat terug met zijn derde doelpunt van dit seizoen (1-4), waarna Jan-Arie van der Heijden, Justin Bijlow en Eric Botteghin aantoonden dat niet alle problemen bij Feyenoord verholpen zijn.

Eerst tikte Van der Heijden de bal zomaar voor de voeten van Kik Pierie - die profiteerde (2-4) - waar Bijlow de bal zo had kunnen oprapen. Daarna miste Bijlow de bal, maar verzuimde Heerenveen te profiteren. En Botteghin leverde met een ziekenhuisbal in bij Sam Lammers, die Dave Bulthuis in staat stelde de 3-4 binnen te schieten.

'Onnodig in problemen'

Het gat dat Feyenoord daarvoor geslagen had bleek uiteindelijk net groot genoeg om de drie punten mee naar huis te mogen nemen. Helemaal toen Yassin Ayoub in blessuretijd de 3-5 binnen schoot.

"In de laatste fase komen we onnodig in problemen", aldus Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst. "Ik heb heel veel positieve dingen gezien, maar hoe we het laatste kwartier hebben gespeeld, moeten we aan werken en mag niet meer gebeuren."

Statistieken sc Heerenveen-Feyenoord

STER reclame