Joris van de Kerkhof

Spotters kunnen vandaag hun hart ophalen in Soesterberg. Daar staan twintig historische vliegtuigen uitgestald op De Luchtvaartdagen van het Nationaal Militair Museum (NMM). Al voor openingstijd konden zij naar binnen om de collectie van het museum te bewonderen en vast te leggen.

Het pronkstuk van De Luchtvaartdagen is de McDonnell Douglas F-4 Phantom II (foto hierboven). De Amerikaanse straaljager werd bekend door de massale inzet in het Vietnamconflict en de Koude Oorlog. Het vliegtuig is al een tijdje in het bezit van het NMM, maar nooit tentoongesteld.

Niet de lucht in

In eerste instantie was het de bedoeling dat de vliegtuigen ook de lucht in zouden gaan. "We wilden vliegen met oude vliegtuigen uit de periode van de Eerste Wereldoorlog", zegt conservator Alfred Staagman in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar daarvoor zijn wij afhankelijk van toestemming van onze buren, het Utrechts Landschap. Dat is de eigenaar van Park Vliegbasis Soesterberg."

Zij gaven geen vergunning af vanwege de natuurbelangen die botsten met dit evenement. De vliegtuigen zouden de rondvliegende veldleeuweriken en de jonge valken in dat gebied te veel verstoren.

Joris van de Kerkhof

De Luchtvaartdagen worden dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het is het kleine broertje van de grotere Luchtmachtdagen, waarop de Luchtmacht laat zien met welk materieel ze vliegen. Deze dagen worden overigens pas in 2019 weer gehouden. In 2017 besloot de luchtmacht tijdelijk te stoppen met de dagen, omdat ze de tijd nodig hebben voor training.

Spotten

Op De Luchtvaartdagen komen veel spotters af. "Wat is daar leuk aan?", vraagt verslaggever Joris van de Kerkhof aan een bezoeker. "Het is leuk om te kijken of je dat toestel al eerder hebt gefotografeerd. Liefst toen het nog vloog en operationeel was. Nu kijk ik ook naar de kleuren; je ziet nu ook echt camouflage op dat vliegtuig. Dat is het mooie aan die oude toestellen, want die hebben dat nog. Tegenwoordig zijn de toestellen allemaal grijs."

De organisatie van De Luchtvaartdagen verwacht zo'n 4000 bezoekers dit weekend.

STER reclame