Wekdienst 25/8: Animal Rights March ook in Nederland en paus bezoekt Ierland

EPA/NOS

Goedemorgen! De paus brengt een bezoek aan Ierland en wereldwijd vindt de Animal Rights March plaats. Voor het eerst wordt de mars ook in Nederland gehouden.

Het is even wennen: geen hoge temperaturen dit weekend. Er trekken buien over het land, soms met onweer en hagel. Van tijd tot tijd is er ook zon, vooral verder landinwaarts. Het wordt niet warmer dan 16 tot 18 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De paus bezoekt Ierland dit weekend. De vele misbruikschandalen waarin de katholieke kerk is verwikkeld, maakt het pauselijk bezoek beladen. Vandaag gaat de paus in gesprek met slachtoffers van misbruik.
  • Wereldwijd vindt de Animal Rights March plaats. Veganisten willen zich daarmee uitspreken tegen elke vorm van het "gebruiken, misbruiken en uitbuiten van dieren". Het is voor het eerst dat de mars ook in Amsterdam wordt gehouden, er worden daar rond de 1200 mensen verwacht. In Londen gaat het om 10.000 mensen.
  • Ieder kind is lelijk op zijn eigen manier. Dat is het motto tijdens een castingdag die vandaag gehouden wordt in Amsterdam. Het gaat om rollen voor de verfilming van het boek De club van lelijke kinderen. Eerder konden kinderen al een filmpje insturen. Daaruit is een aantal kandidaten gekozen die vandaag auditie mogen doen.

Wat heb je gemist?

Criminelen hebben vorig jaar in Nederland bijna 19 miljard euro verdiend met de productie van drugs als xtc en speed. Dat staat in een onderzoek van de Politieacademie, die ook concludeert dat de bestrijding van de criminele drugshandel faalt.

Het bedrag is hoger dan de jaaromzet van bedrijven als Philips en Albert Heijn. Maar volgens het rapport is het nog een voorzichtige schatting en ligt de werkelijke omzet een stuk hoger. Verder zijn er te weinig rechercheurs om de drugshandel te bestrijden, waardoor de pakkans laag is. Vooral de 'grote jongens' ontspringen vaak de dans.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Rijksuniversiteit Groningen roept medewerkers op studenten in huis te nemen. Met de oproep wil de universiteit volgens het Dagblad van het Noorden iets doen tegen het dreigend tekort aan slaapplekken. Vooral buitenlandse studenten kunnen nauwelijks een kamer vinden. Ze worden daarom soms ondergebracht in grote tenten met tientallen bedden. In de stad zijn de afgelopen weken in hoog tempo woonruimtes ingericht, maar dat is waarschijnlijk niet genoeg.

Studenten in het Stadspark in Groningen tijdens de introductieweek ANP

Fijne dag!

STER Reclame