Het zomerfeest in Gorinchem Rijnmond

Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem heeft urban muziek op het Zomerfeest verboden. Volgens haar is het jaarlijkse feest vooral bedoeld voor de inwoners van Gorinchem zelf en trekt urban muziek, zoals hiphop en rap, veel mensen van buiten.

Als voorbeeld noemt de burgemeester het optreden van Broederliefde vorig jaar, toen er door de drukte relletjes ontstonden. Na deze editie is de gemeente met de organisatoren in gesprek gegaan over de programmering. "Je weet dat bij bepaalde genres de kans op een enorme toeloop groot is." Dat is bij het muziekgenre urban het geval, stelt Melissant tegenover RTV Rijnmond.

"Het Zomerfeest is begonnen als een feest aan het einde van de zomer voor mensen uit de stad die niet op vakantie konden. Dat is wel iets veranderd, maar het is niet de bedoeling dat heel Nederland hierheen komt", zo stelt de burgemeester.

Het Zomerfeest in Gorinchem duurt nog tot en met zondag en er zijn nog 'veilige acts' te zien zoals de Gebroeders Ko en Kees van Hondt.

Inwoners van Gorinchem die toch optredens van urban-artiesten willen zien kunnen morgen terecht bij het Amsterdamse muziekfestival Encore. 300 mensen mogen gratis naar het festival als ze kunnen bewijzen dat ze uit de Zuid-Hollandse plaats komen. De organisatie noemt de aanname van de burgemeester onzin. "Op Encore Festival zijn de afgelopen jaren geen ongeregeldheden geweest en heerst er juist een gezellige en saamhorige sfeer. Wij willen morgen dus het tegendeel bewijzen door mensen uit Gorinchem met open armen te ontvangen", aldus de organisatie.

Op sociale media uiten mensen hun ongenoegen over de beslissing om urban te verbieden.

Na vragen van de NOS kwam een woordvoerder van de gemeente vanavond met een extra toelichting op de woorden van de burgemeester:

STER reclame