NOS Nieuws

De hadj door de ogen van Sarah

  • Mike Megens

    redacteur Buitenland

  • Mike Megens

    redacteur Buitenland

Het is vandaag de vijfde en laatste dag van de hadj, de jaarlijkse islamitische bedevaart. De pelgrimstocht is een eeuwenoude traditie waar iedere moslim minstens één keer in zijn of haar leven aan mee moet doen - als hij tenminste gezond is en er genoeg geld voor heeft. De hadj trekt ieder jaar miljoenen pelgrims.

Dit jaar reisde ook de 21-jarige Sarah Mohammad met haar familie naar Mekka. Zij filmde de hadj voor de NOS met haar smartphone.

Bekijk hier de Hadj door de ogen van Sarah:

De hadj duurt in totaal vijf dagen. De hadj-gangers houden zich aan een strak schema dat ieder jaar hetzelfde is.

Dag 1: naar de Kaäba

Het eerste wat de hadj-gangers doen als ze aankomen in Mekka, is een bezoek brengen aan de Kaäba. Dat kubusvormige gebouw is voor moslims de heiligste plaats op aarde. Als ze daar aankomen, lopen ze zeven rondjes om de Kaäba tegen de klok in terwijl ze smeekbedes doen. Wanneer ze klaar zijn, verrichten ze nog een gebed. Dat noemen ze de Tawaf.

Pelgrims rondom de Kaäba

Dag 2: naar de berg Arafat

De tweede dag staat in het teken van Arafat, een berg waar de openbaring van de Koran plaatsvond. De pelgrims bidden daar tot zonsondergang. In de avond vertrekken ze naar Moezdalifa, waar ze in totaal 49 stenen verzamelen die ze later bij het volgende ritueel nodig hebben. De pelgrims blijven slapen in Moezdalifa, een open vlakte met een tentenkamp.

Dag 3: Offerfeest

De pelgrims staan die ochtend heel vroeg op om weer naar Mina te reizen. Ze moeten daar zijn vóór zonsopgang om de verzamelde steentjes symbolisch naar de 'duivel' te gooien. Dit ritueel wordt de Jamrah genoemd.

Hierna volgt het Offerfeest: een koe, schaap of kameel wordt dan geofferd. Een groot deel van het dier wordt aan de armen gedoneerd. De mannen worden die dag kort geknipt of kaal geschoren.

Dag 4 en 5: terug naar de Kaäba

De laatste twee dagen gooien de pelgrims opnieuw stenen naar de drie zuilen in Mina. Naar elke zuil worden er zeven steentjes gegooid.

Als afsluiter van de hadj moeten de pelgrims nog één keer de Tawaf doen: zeven rondjes om de Kaäba lopen en zeven keer heen en weer bij de heuvels Safa en Marwa. Na deze 'afscheids'-Tawaf is de hadj afgerond en kunnen de pelgrims tot rust komen, inkopen doen of bidden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl