Reality Winner komt aan bij de rechtbank in Georgia waar ze haar straf hoort
NOS Nieuws

Reality Winner krijgt vijf jaar cel voor lekken van geheim NSA-rapport

De Amerikaanse die in 2016 een inlichtingenrapport gaf aan een online medium heeft een celstraf gekregen van vijf jaar en drie maanden. De 26-jarige Reality Winner heeft daarmee de langste federale gevangenisstraf in de Verenigde Staten ooit gekregen voor het lekken van geheime overheidsinformatie naar de pers.

"Ze was het schoolvoorbeeld van een dreiging van binnenuit", zei de hoofdaanklager in de zaak. "Haar handelen heeft de veiligheid van ons land in gevaar gebracht."

Winner werd in juni vorig jaar opgepakt, toen ze net een paar maanden werkte als vertaler bij inlichtingendienst NSA. Zodoende had ze de beschikking over geheime informatie, waaronder een rapport over pogingen van de Russen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dat verslag belandde bij de website The Intercept.

Ik heb het vertrouwen dat het land in mij had gesteld op een vreselijke manier verraden.

Reality Winner

Winner gaf bij een verhoor door FBI-agenten meteen toe dat ze het document had gelekt. Ze was ontevreden over haar werk en had klachten ingediend dat haar collega's de conservatieve tv-zender Fox News hadden aanstaan.

Ze gaf toe dat ze het stuk had gekopieerd, het uit haar kantoor had gesmokkeld in haar panty en op de post had gedaan. "Ik wil uitdrukkelijk mijn excuses maken", zei ze gisteren tegen de rechter. "Ik heb het vertrouwen dat het land in mij had gesteld op een vreselijke manier geschaad."

Voor haar arrestatie had Winner een voortvarende carrière. Na haar middelbare school meldde ze zich aan voor de luchtmacht, waar ze Arabisch en Farsi leerde en ging werken als tolk. Ze deed realtime vertalingen voor Amerikaanse militairen in het veld. Volgens een van haar advocaten heeft ze geholpen met meer dan 800 missies waarbij honderd vijanden uit de weg werden geruimd.

De verdediging voerde dit smetteloze cv aan om een lagere celstraf te bedingen dan het maximum van 10 jaar dat ervoor staat. Na aftrek van voorarrest moet Winner nog zo'n vier jaar in de cel zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl