NOS Nieuws

Wekdienst 24/8: worden Lili en Howick uitgezet? En protesten gaswinning Groningen

Goedemorgen! Twee Amersfoortse tieners horen vandaag of ze terug moeten naar hun geboorteland Armenië. En in Amsterdam begint de Uitmarkt.

Vandaag is vooral in de kustprovincies kans op flinke buien. Landinwaarts komt verspreid een bui voor, maar is er vaker ook wat zon. In de avond volgen overal meer buien. Het wordt 17 tot 20 graden.

De weerkaart van 24 augustus

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De tieners Lili en Howick horen na de uitspraak van de Raad van State of ze worden uitgezet naar hun geboorteland Armenië. Hun moeder is vorig jaar teruggestuurd. Tegen het dreigende vertrek van de kinderen waren eerder veel protesten.
  • Deze week beginnen er nieuwe protesten tegen de gaswinning in Groningen. Die worden georganiseerd door de actiegroep Code Rood. Ze komen in actie voor de toekomst van Groningen en het klimaat.
  • Hoeveel migranten die naar Nederland komen om zich bij een partner te voegen vinden daarna zelf werk? Het CBS komt vandaag met de cijfers.
  • En met de Uitmarkt gaat het culturele seizoen van start. De 41ste editie begint morgen in Amsterdam en duurt tot en met zondag.
Premier Turnbull tijdens een persconferentie op 23 augustus.

Wat heb je gemist?

De Australische premier Turnbull moet opstappen. Hij heeft een nieuwe vertrouwensstemming in zijn eigen centrum-rechtse Liberale Partij niet overleefd. Daarmee maakt Australië zich op voor zijn zesde premier in tien jaar tijd. Minister van Financiën Scott Morrison volgt Turnbull op.

Turnbull lag onder vuur vanwege een aantal impopulaire maatregelen. Zo wilde hij de vennootschapsbelasting verlagen van 30 naar 25 procent. Bedrijven kunnen op die manier veel winst maken, maar de loonontwikkeling blijft wel achter. Ook trok hij eerder deze week het voorstel in om maatregelen te treffen om de CO2-uitstoot te verlagen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Eenoudervakanties worden populairder en dat merken ze ook op Nederlandse campings. Die zijn zogenoemde eenouderveldjes gaan aanbieden, blijkt uit een rondgang van het Jeugdjournaal langs campings en reisorganisaties.

De campings zeggen met de veldjes te zijn gestart na vragen van gasten. Daarbij is het idee vooral dat alleenstaande ouders dan makkelijk op elkaars kinderen kunnen passen. De veldjes zijn nadrukkelijk niet bedoeld als datelocatie.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl