NOS NieuwsAangepast

Australische premier weggestemd door eigen partij

De Australische premier Turnbull moet opstappen. Hij heeft een nieuwe vertrouwensstemming in zijn eigen centrum-rechtse Liberale Partij niet overleefd.

Daarmee maakt Australië zich op voor zijn vijfde premier in vijf jaar tijd. Minister van Financiën Scott Morrison volgt Turnbull op. Turnbull zelf vertrekt uit de politiek.

Bij zijn afscheidstoespraak kreeg de premier gezelschap van zijn familie:

Turnbull krijgt familiebezoek bij afscheidsrede

Het lot van Turnbull was al langer onzeker. Hij lag onder vuur vanwege een aantal impopulaire maatregelen, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting en ambitieuze klimaatdoelstellingen. Dat laatste viel niet goed binnen zijn partij. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton verklaarde hem de oorlog en zorgde ervoor dat dinsdag al gestemd werd over zijn leiderschap. Die stemming overleefde Turnbull ternauwernood.

Nu stemde een meerderheid wel voor zijn vertrek en voor Morrison als nieuwe premier, al was al eerder duidelijk dat Turnbull zou opstappen. "Gisteren gaf hij te kennen dat hij een stemming over zijn positie zou opvatten als een motie van wantrouwen", zegt correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal.

Loyaal

Zijn opvolger Scott Morrison is een vertrouweling van Turnbull, zegt Portier. "Hij was tot het einde toe loyaal aan hem. En doordat hij wat centraler in de partij ligt, is hij aantrekkelijker voor zowel de linker- als rechterkant van de partij. Peter Dutton is een hardliner, een vertegenwoordiger van de uiterste rechterkant van de partij."

Mogelijk is Turnbull niet de enige die vertrekt: Australische media melden ook dat minister Bishop van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk ook het veld ruimt. Zij wilde ook premier worden, maar werd in de eerste ronde al verslagen.

Ingebakken

Scott Morrison wordt de vijfde premier in ruim vijf jaar tijd in Australië. "De parlementariërs zitten maximaal drie jaar, maar de premier mag op elk moment in de periode verkiezingen uitschrijven, als hij denkt dat dat nuttig is", zegt emeritus hoogleraar Pacific Studies Ad Borsboom van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Men is daar voortdurend bezig met de verkiezingen, meer nog dan met het beleid op de lange termijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl