Rien van der Schaft KNHS

Een paar weken voor de Wereldruiterspelen geeft de bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters er de brui aan. "Dit is niet gepland, als je aan zoiets begint, wil je het ook afmaken", vertelt de vertrokken bondscoach Rien van der Schaft in Langs de Lijn En Omstreken.

En toch legt hij de functie neer, omdat het werk als bondscoach hem steeds meer ging tegenstaan. "Geleidelijk aan voelde ik mij het vijfde wiel aan de wagen, als ik het zo even mag omschrijven. Ik had er steeds minder plezier in dat ik er eigenlijk bijstond als chef d'equipe in plaats van bondscoach."

Niet happy

En dat had volgens Van der Schaft invloed op de sfeer, in aanloop naar de komende WK in Tryon (VS). "Je bent een aantal weken met elkaar op pad en als er dan één iemand zich niet happy voelt, dan heeft dat absoluut geen positieve invloed op de teamresultaten."

Van der Schaft niet happy als bondscoach

In de dressuur is de invloed van de bondscoach beperkt, de ruiters hebben allemaal een eigen trainer. De bondscoach staat er vooral naast. "Het past mij meer om daadwerkelijk bezig te zijn. Dat wist ik wel, maar ik wist niet dat dat me zo ging opbreken."

Maar zal een nieuwe bondscoach niet tegen dezelfde problemen aanlopen? "Een volgende bondscoach kan een andere inkleding van de functie gaan kiezen. Ik ben heel bewust gekozen en als trainer aangesteld, zo voel ik mij ook. Maar de functie bij de dressuur kan beter worden ingevuld als chef d'equipe. Daar voel ik mij niet toe geroepen", aldus Van der Schaft.

De bond stelt geen interim-bondscoach aan en gaat het met de huidige begeleidingsstaf invullen.

STER reclame