Tevreden Trump-kiezers: 'We hebben meer werk en meer salaris'

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Midden in de nacht van 8 november 2016 parkeerde Cary Quigley zijn auto bij een snelweghotel. Hij had de hele dag gereden. Als fabrieksdirecteur was-ie veel onderweg. In de lobby stonden mensen druk pratend rond een tv. Er werd gelachen. Quigley wist wat dat betekende. Eerder die dag had hij vol overtuiging gestemd op Donald Trump. "Toen ik zag dat hij ook daadwerkelijk gewonnen had, voelde het alsof we een vroege Kerstmis hadden. We hebben een klein feestje gevierd."

Bijna twee jaar later is Quigley nog steeds tevreden. "Donald Trump schudt de boel flink op. Maar we hadden dan ook verandering nodig. Dit voelt goed." Quigleys bedrijf, Sterling Technologies in Erie Pennsylvania, maakt mallen voor grote plastic containers, zoals watertonnen, compostbakken, en snelwegafzettingen. En de zaken gaan uitstekend: "Onze machines draaien momenteel 24 uur per dag en we sluiten eigenlijk alleen voor nationale feestdagen."

Correspondent Wouter Zwart ging langs bij Sterling Technologies, waar ze tevreden zijn over de Amerikaanse president:

Het personeel van Sterling Technologies is tevreden over Trump

Hoe anders was het tijdens de wereldwijde crisis na 2008, toen de fabriek en de hele regio in een depressie raakten.

"Dat waren heel heftige tijden", beaamt Allan Crawford. Hij zag hoe zijn familieleden hun banen verloren bij allerlei grote fabrieken in de regio. In de jaren daarna ging het lange tijd niet veel beter. Zelf was hij opgelucht toen hij in 2013 aan de slag kon als plasticarbeider bij Sterling. "Ik ben sindsdien ontzettend tevreden. Ik heb me zelfs kunnen opwerken tot kwaliteits- en veiligheidsinspecteur."

Allan Crawford

Crawford stemde net als zijn baas op Donald Trump. Vooral omdat hij een hekel had aan Hilary Clinton. Maar ook omdat hij zoals zo veel mensen in de regio het vertrouwen in het politieke establishment was kwijtgeraakt. "Trump was een succesvol zakenman. Niet je doorsnee leider. Mensen volgen hem en dat bleek effectief."

Trump beloofde getroffen industriegebieden dat hij als president de banen zou terugbrengen. Ook in Erie, van oorsprong een Democratisch bolwerk, sloeg die boodschap aan. Het district ging met een kleine meerderheid naar Trump.

Vertrouwen om te investeren

"Toeval of niet, het herstel van de fabriek begon precies rond de tijd van zijn verkiezing", merkt Crawford op. "Deze regering schept een klimaat waarin bedrijven weer kunnen groeien. We krijgen meer opdrachten binnen, nemen meer mensen aan en werken per persoon ook meer uren."

Volgens directeur Quigley is dat onder meer veroorzaakt door de belastingverlaging die president Trump heeft ingevoerd voor bedrijven en personen. "Die hebben ons het vertrouwen en de mogelijkheid gegeven om te investeren in nieuwe machines. Ook konden we op alle afdelingen de salarissen met 20 tot 25 procent verhogen."

Cary Quigley

Toch is niet iedereen bij Sterling Technologies een fan van de president. "Alles aan Trump te danken? Je maakt een grapje zeker", gniffelt Dale. Als plasticmonteur werkt hij al dertien jaar in de fabriek, maar zelden was hij zo negatief over de toekomst. "Natuurlijk gaat het beter met de economie, maar die weg omhoog was al ingeslagen voordat Trump president was. Ik vind hem een zeer vijandige man, die over alles met de eer wil strijken. Het maakt me angstig."

Dale

Boven het lawaai van de grote machines op de fabrieksvloer hoor je Dale regelmatig discussiëren met Allan Crawford. Bijvoorbeeld over het feit dat de belastingverlagingen van Trump voor een groot zullen worden gefinancierd door de staatsschuld met ruim een biljoen dollar te laten oplopen.

"We verschillen daarover van mening", zegt Crawford. "Want dit stimuleert het bedrijfsleven. Wie één zakenman helpt met een belastingvoordeel, helpt daarmee vervolgens ook diens dertig werknemers."

Dale en Crawford

Eens zullen Dale en Crawford het niet worden op dit punt. Maar ze benadrukken wel: "Dat heeft geen enkel effect op onze vriendschap. We vinden elkaar nog steeds aardig, ook al zijn we politiek gezien volkomen elkaars tegenpolen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl