Zeemijn tot ontploffing gebracht bij Vlissingen

time icon

Op 1600 meter van de Vlissingse kust heeft de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie vanmorgen een zeemijn tot ontploffing gebracht. De Duitse zeemijn met een explosieve lading van bijna 700 kilo werd een maand geleden gevonden bij de voorbereidingen voor de aanleg van het windmolenpark Borssele.

En dat zag er zo uit:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zeemijn ontploft bij Vlissingen

De ontploffing leverde spectaculaire beelden op en die zullen de bewoners van de Zeeuwse kuststrook mogelijk vaker te zien krijgen. Volgens maritiem deskundige Cor Heijkoop is de kans groot dat er nog veel meer zeemijnen voor de kust liggen. "Die zijn aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in groten getale in de zee tussen de Nederlandse en Belgische kust geplaatst om de vaargeul naar Antwerpen onveilig te maken", zegt Heijkoop tegen Omroep Zeeland.

"Geallieerden wilden Antwerpen gebruiken als bevoorradingshaven en de terugtrekkende Duitsers wilden die bevoorrading met die mijnen zo moeilijk mogelijk maken", legt hij uit. "Walcheren was op dat moment al bevrijd, maar de oorlog op zee ging dus nog door."

Heijkoop verwacht dat er naast zeemijnen ook nog vliegtuigbommen op de zeebodem liggen. "Want als Engelse bommenwerpers om wat voor reden dan ook hun lading niet op het doelwit kwijt konden, moesten ze die lozen. Ze mochten niet met die bommen landen op het vliegveld. Dus dropten ze die in zee", aldus de deskundige. "Ze hebben dan ook twee jaar uitgetrokken voor het opsporen en onschadelijk maken van alle explosieven in het gebied."

Zwemverbod

De zeemijn lag op zes meter onder het wateroppervlak. Een duiker van de EOD heeft een kleinere springlading op de mijn geplaatst. Vervolgens is die op veilige afstand tot ontploffing gebracht.

Volgens pelotonscommandant Mitchell Zoon van de maritieme EOD is de ruiming goed verlopen. "Je weet nooit wat je aantreft, maar in dit geval was het explosief goed vrijgemaakt en kon onze duiker hem gemakkelijk vinden." Volgens Zoon blijft er na de ontploffing niets van de mijn over. "Hij wordt volledig door de explosie geconsumeerd, zoals dat heet."

Op het strand stonden handhavers van de gemeente Vlissingen om ervoor te zorgen dat niemand daar de zee in ging. In een straal van 2700 meter rondom de mijn gold een zwemverbod. Ook was de scheepvaart uit voorzorg stilgelegd.

Dit is een artikel van

STER Reclame