Guram Kashia met zijn aanvoerdersband in alle kleuren van de regenboog
NOS Voetbal

UEFA zet Kashia in zonnetje voor promoten gelijke rechten

Guram Kashia is de eerste ontvanger van de zogeheten #EqualGame award - zonder spatie, mét hashtag - van de UEFA. De Europese voetbalbond heeft de onderscheiding in het leven geroepen voor spelers die zich hebben ingezet voor diversiteit.

Kashia, inmiddels uitkomend voor het Amerikaanse San José Earthquakes, droeg vorig jaar als aanvoerder van Vitesse een armband in de regenboogkleuren. De regenboogvlag is een symbool van voorvechters van gelijke rechten voor de LHBT-gemeenschap.

De actie van Kashia, en met hem alle andere eredivisie-aanvoerders, kwam de verdediger op felle kritiek te staan van bepaalde groepen in zijn geboorteland Georgië.

Geen spijt

Ondanks de kritiek, Kashia werd zelfs opgeroepen afscheid te nemen van de nationale ploeg, maakte de inmiddels 31-jarige mandekker duidelijk geen spijt te hebben van zijn actie.

"Ik feliciteer Guram voor zijn sterke karakter en zijn moed", aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin in een toelichting op de keuze Kashia de award te gunnen.

"Hoewel zijn acties bedreigingen en beledigingen tot gevolg hadden van vele groepen, bleef hij achter tolerantie en acceptatie staan."

Kashia blijft strijden

Een "vereerde" Kashia liet weten altijd te blijven strijden voor gelijke rechten. "Waar ik ook speel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl