ANP

Beveiligers staken 4 september hele dag op Schiphol

tijd van publicatie Aangepast

FNV en CNV roepen beveiligers op om dinsdag 4 september de hele dag het werk op Schiphol neer te leggen. Ook op andere locaties wordt gestaakt, al willen de bonden nog niet zeggen waar dat zal zijn.

"Schiphol heeft van ons alvast een aanzegging gekregen, omdat een 24-uursstaking gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverkeer", zegt Mohamed Gafki van FNV Beveiliging. "Nu kunnen nog afspraken worden gemaakt om een en ander ordentelijk te laten verlopen. Reizigers kunnen tijdig worden geïnformeerd, tickets omgeboekt, vluchten geannuleerd, enzovoort."

Volgens Schiphol zijn de gevolgen groot als de actie doorgaat. "Het spreekt voor zich dat als er geen beveiliging of security is, dat dat verstrekkende gevolgen zou hebben", zegt een woordvoerder van Schiphol. 200.000 reizigers kunnen dan mogelijk niet vliegen.

Schiphol hoopt dat er voor 4 september een overeenkomst is tussen de bonden en de werkgevers.

Rechter

De afgelopen weken hielden beveiligers soms vijf keer per dag werkonderbrekingen van een kwartier op Schiphol. Ze eisen meer loon en aanpassing van de roosters.

Eerder probeerde Schiphol via een rechtszaak hardere acties te voorkomen. De rechter oordeelde dat beveiligers hun werkonderbrekingen mochten uitbreiden, maar pas na 2 september.

De beveiligingsbedrijven zeggen overvallen te zijn door de aangekondigde actie. Volgens de werkgevers is het onmogelijk dit jaar nog een loonstijging door te voeren. "Wel is er ruimte om te praten over bijvoorbeeld de werkdruk. We hopen dat we komende dagen nog in gesprek kunnen gaan met de vakbonden om zo voor 4 september tot een oplossing te komen", zegt Peter Schollmann, algemeen directeur van Securitas.

STER reclame