Koning Marokko geeft gratie aan 188 politieke gevangenen

time icon
AFP
Geschreven door
Willemijn de Koning
correspondent Marokko

188 politieke gevangenen uit de Rif in Marokko zijn gisteravond vrijgelaten. Koning Mohammed de Zesde gaf de jongeren een koninklijk pardon vanwege het Offerfeest.

Samen met honderden anderen waren ze vorig jaar opgepakt na protesten tegen de achterstelling van de Rif. Ze wilden vooral een einde aan de corruptie, armoede en slechte gezondheidszorg en educatie in de regio.

De protesten gingen regelmatig gepaard met geweld. Een aantal keer sloeg de politie de demonstraties hard neer en er braken ook enkele rellen uit. Dit gebruikte de staat als aanleiding om de jongeren op te pakken en vast te zetten in gevangenissen in de Rif. De vermeende leiders van de protesten belandden in Casablanca.

In de Rif en grote steden in de rest van Marokko waren afgelopen jaar protesten om de gevangenen vrij te laten.

Volksfeest

Het is gebruikelijk dat de koning in de aanloop naar het Offerfeest honderden gevangenen vrijlaat, maar vorig jaar kreeg geen van de demonstranten uit de Rif gratie. Dat er nu wel 188 zijn vrijgekomen, leidt tot een klein volksfeest in de stad Al Hoceima, waar de protesten begonnen. Jongeren lopen zingend en klappend door de straten.

"Ik ben uitzinnig van blijheid", zegt Mohamed Jawharati, een vriend van de gevangenen. "Maar ook ontbreekt er iets, want nog steeds zitten er honderden vast."

Er ontbreekt iets, want nog steeds zitten er honderden vast

Mohamed Jawharati, een vriend van de politieke gevangenen

Elf van de vrijgelaten politiek gevangenen komen uit de gevangenis in Casablanca. De rest zat in gevangenissen in Taza, Fes en andere steden in en rondom de Rif. De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie CNDH beloofde de jongeren gisteravond nog thuis te brengen.

STER Reclame