In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Proces dreigt voor voorvechter wietolie

Justitie is een onderzoek begonnen naar de stichting Suver Nuver die wietolie verspreidt. Oprichter Rinus Beintema moet zich donderdag melden op het politiebureau. Hij wordt verdacht van het maken, versturen en op voorraad hebben van wietolie. Ook de voormalige penningmeester van de stichting moet zich binnenkort melden op het bureau.

Beintema heeft er zin in, zegt hij. "Ik voer al een tijdje een legalisatiecampagne. Het moet voor medicinaal en recreatief gebruik van wietolie goed geregeld worden in Nederland. Ik ben vooral bezig om maatschappelijk draagvlak te realiseren hiervoor."

Hopen op een proces

Hij hoopt dan ook dat het verhoor zal leiden tot een proces. "Om twee redenen", zegt Beintema tegen RTV Noord. "Het is belangrijk er een uitspraak over te krijgen van de rechters en ik vind dat iedereen moet weten wat er speelt." Het uiteindelijke doel van Beintema is dat het cannabisbeleid in Nederland wordt aangepast.

De stichting van Beintema verstrekt al bijna drie jaar wietolie. Inmiddels heeft hij zo'n 11.000 klanten die online bestellen. Ook zijn er op acht plekken in het land zogenoemde Social Clubs waar mensen zich kunnen laten informeren over de wietolie. "Ik vroeg me al af hoe groot dit moest worden voordat justitie het zou oppakken", zegt de oprichter.

Pijnverlichting

De olie wordt gemaakt uit een extract van wiet, verdund met bijvoorbeeld kokosolie. Het wordt vooral gebruikt door mensen die ziek zijn en pijnverlichting willen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met MS, de ziekte van Crohn of kankerpatiënten.

De meningen over het middel zijn verdeeld. Sommige artsen schrijven het voor, maar bijvoorbeeld het huisartsengenootschap spreekt zich er tegen uit omdat de werking niet bewezen is. Maar daar wordt aan gewerkt, zegt Beintema.

"We hebben ingezet op een wetenschappelijke benadering. We hebben een vergunningsaanvraag lopen voor het wetenschappelijk opkweken van planten. Door een goed product in een klinische setting te maken, hopen we dat er wetenschappelijke onderbouwing komt." Het onderzoek moet ook meer duidelijkheid geven over de bijwerkingen.

Stoppen?

Voor het zover is, volgt eerst het gesprek op het politiebureau. "Ik ga er open en transparant in", zegt Beintema. Rest de vraag wat hij doet als de rechter hem in het ongelijk stelt. "Ik houd me in principe aan de uitspraak. Ik denk dat het zo hoort. Als het maar wel op een normale, eerlijke manier verloopt."

Of hij dan ook stopt met het maken van wietolie, kan Beintema nog niet zeggen. "Dat overweeg ik dan zeker, maar wel op voorwaarde dat er een vangnet is. Als de overheid niet voor een goed vangnet zorgt, dan voel ik me wel verplicht om door te gaan tot er wel een goed alternatief is."

Advertentie via Ster.nl