Maarten van der Weijden dag na opgave: 'Ik kan weer lopen en staan'

"Het herstel gaat goed", zegt Maarten van der Weijden, een dag nadat hij van zijn arts een punt moest zetten achter zijn Zwemtocht der Zwemtochten. "Ik heb vanmorgen geslapen tot 6.30 uur. Ik kan weer een beetje lopen en staan. Dat is wel anders dan gisteren."

Na 163 kilometer zwemmen op de route van de Elfstedentocht strandde hij gisteren bij het dorp Birdaard, niet ver van Bartlehiem. "Ik was totaal uitgeput, helemaal leeg. Ik kon niets meer." Hij moest spugen en kon ook zijn medicatie niet binnenhouden.

Van der Weijden vertelt tegen de NOS dat ook het mentale herstel verbazingwekkend snel gaat:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Weijden: 'geen wrokgevoel omdat ik het niet gehaald heb'

Van der Weijden heeft er geen problemen mee dat hij moest opgeven. "Ik heb nog geen moment wrok gevoeld dat ik het niet gehaald heb. Wat ik wilde, is uitgekomen. Het zwemmen was puur een middel om de kankerpatiënten te helpen. Dat het anders is gelopen dan we hadden gepland, het zij zo."

De langeafstandszwemmer is ontzettend blij en trots dat hij met zijn actie ruim 2,5 miljoen euro heeft opgehaald. "Dat is een waanzinnig bedrag, wie had dat gedacht."

Het geld wordt door KWF Kankerbestrijding verdeeld over elf onderzoeken, die zijn uitgezocht door patiëntenverenigingen. "Onderzoeken dus die kankerpatiënten belangrijk vinden. Elke euro gaat naar onderzoek, er blijft niets aan de strijkstok hangen."

En die 2,5 miljoen euro? Dat wordt vast nog meer, verwacht Van der Weijden. Vanavond wordt in het programma Laat op Eén een nieuwe tussenstand bekendgemaakt.

STER Reclame