Hoe zit het met studiefinanciering in de landen om ons heen?

De derde donderdag van de maand zal nooit meer hetzelfde zijn, want de basisbeurs verdwijnt langzaam uit het Nederlandse studentenbestaan. Voor nieuwe studenten is het leenstelsel een feit, maar degenen die een paar jaar geleden begonnen met studeren, zitten nog in het oude systeem van de basisbeurs. Als die dit jaar afstuderen - en die kans zit er in - betekent dat het einde van een tijdperk.

Maar hoe zit het eigenlijk met de basisbeurs en studiefinanciering in de landen om ons heen? Waar doen studenten in de buurlanden het van?

Denemarken en Zweden

In Denemarken krijgen uitwonende studenten een basisbeurs van ongeveer 600 euro per maand. Dat is meer dan het dubbele van de Nederlandse basisbeurs, die is voor het laatste plukje studenten dat dit nog ontvangt 268,59 euro.

De Deense basisbeurs is een studentenuitkering, je krijgt het als een soort van loon van de staat als je studeert. Dit bedrag is niet afhankelijk van het inkomen van je ouders en je hoeft het niet terug te betalen. Maar met 600 euro kom je als student niet rond in het dure Denemarken. Daarom nemen veel Deense studenten alsnog een lening bij de overheid of een bijbaan.

Ook in Zweden hebben de studenten het goed. Net zoals nu nog even in Nederland bestaat je studiefinanciering daar uit een basisbeurs en een lening. De Denen en Zweden betalen geen collegegeld.

Nadeel in Zweden is dat als je geen vakken volgt, zoals bijvoorbeeld in de zomervakantie, je geen recht hebt op studiefinanciering. Veel Zweedse studenten volgen daarom in de zomer een extra vak of nemen een bijbaantje.

Verenigd Koninkrijk

Als student ben je het duurste uit in het Verenigd Koninkrijk. Het collegegeld ligt er rond de 9500 euro per jaar. In Engeland hebben ze geen basisbeurs. Schotland is trouwens de uitzondering, want daar is studeren op openbare universiteiten gratis.

Je kan als Britse student per collegejaar maximaal 10.000 euro van de staat lenen. Dit is afhankelijk van hoeveel jij of je ouders verdienen. Hiermee kan je dus je collegegeld betalen. Maar alle andere kosten, zoals huur en boodschappen, zijn hier nog niet mee gedekt.

In tegenstelling tot Nederland, krijgen Britse studenten dit aan het begin van het collegejaar in een keer op hun bankrekening gestort. Het is dus voor hen even uitkijken dat ze het grote bedrag niet meteen uitgeven aan rondjes in de pub.

Ook is er nog een verschil met waar je gaat studeren. Ben je student in Londen, dan mag je iets meer lenen omdat de leefkosten daar hoger liggen dan in de rest van het land. Het terugbetalen is, net zoals in Nederland, afhankelijk van je inkomen nadat je klaar bent met studeren. Na 30 jaar vervalt je schuld.

Duitsland en België

In buurland Duitsland mag je als student een lening afsluiten bij de overheid. Als je ouders minder verdienen, maak je ook nog kans op een beurs die je niet terug moet betalen. In Duitsland betaal je geen collegegeld, wel is er een semesterbijdrage. Die ligt tussen de 200 en 400 euro, afhankelijk van de stad en de deelstaat waar je woont. Dat is lager dan het Nederlandse collegegeld van 2060 euro.

Studeren is ook in België iets goedkoper: je betaalt ongeveer 900 euro per jaar. Veel Nederlandse studenten studeren daarom ook in België.Dat bedrag wordt bepaald door het aantal vakken en de studiepunten die je ervoor krijgt. Als je recht hebt op een studietoelage van de overheid, omdat je minder geld hebt dan andere studenten, betaal je ook minder inschrijfgeld.

Zuid-Europese landen

In Frankrijk reikt de overheid verschillende beurzen uit aan de studenten. Dit is altijd wel met een speciale reden, bijvoorbeeld als je ouders minder verdienen, of wanneer je een tijdje in het buitenland gaat studeren. Ook in Italië en Spanje is de basisbeurs zoals we die nu nog in Nederland kennen niet vanzelfsprekend. In Italië kan je als student ook geen geld lenen.

Ondanks de mogelijkheid om tegen een laag percentage van de overheid te lenen, blijft Nederland een duur land om te studeren onder andere vanwege het relatief hoge collegegeld. De verwachting is dat de komende jaren meer Nederlandse studenten uitwijken naar het buitenland. Je kan je Nederlandse studiefinanciering meenemen en in veel landen dichtbij Nederland betaal je minder of geen collegegeld.

Deel artikel: