Marlène van Gansewinkel viert haar bronzen medaille bij de WK in Londen met winnares Stef Reid en Maya Nakanishi (zilver)
NOS Sport

Van Gansewinkel verovert Europees goud in wereldrecord

Tot een paar maanden geleden stond ze vooral bekend als verspringster. Maar sinds deze zomer moet Marlene van Gansewinkel gerekend worden tot de wereldtop in de paralympische atletiek op de 100 meter.

Maandag werd de Hilvarenbeekse, die geboren werd zonder een onderbeen en onderarm, Europees kampioene op het koningsnummer in de nieuwe klasse T-64. Dat deed ze in een wereldrecord van 12,85 seconden.

Van Gansewinkel snelt in wereldrecord naar Europese titel

Dat was een verbetering van haar eigen tijd overigens, want in juni bracht ze het wereldrecord voor het eerst op haar naam. In het Belgische Oordegem liep ze destijds 12,88.

Van Gansewinkel won als verspringster al zilver bij de wereldkampioenschappen van 2015 en 2017 en brons bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (2016). Na de Spelen groeide het vermoeden dat ze ook op de sprint om de medailles zou kunnen strijden.

Onder leiding van haar coach Guido Bonsen legde ze zich, in een trainingsgroep onafhankelijk van de Atletiekunie, sinds oktober meer toe op de sprint. Met succes, zo is gebleken.

Woensdag komt Van Gansewinkel ook nog uit op de 200 meter en zondag doet ze een gooi naar de titel in het verspringen. Marlou van Rhijn is in Berlijn afwezig. De snelste vrouw op twee blades liep dit jaar nog geen enkele aansprekende wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl