Elio di Rupo wordt 18 maanden na de verkiezingen beëdigd als premier door koning Albert (december 2011) AFP

Het wereldrecord voor het land dat het langst zonder regering zit, blijft in handen van België. Guinness World Records zegt dat het nieuwe record van Noord-Ierland niet meetelt in de boeken.

Noord-Ierland zit al 581 dagen zonder regering, veertig dagen meer dan het Belgische record uit 2010-2011. Maar de organisatie achter het recordboek zegt dat Noord-Ierland niet in aanmerking komt om titelhouder te worden, omdat de Noord-Ierse regering niet volledig onafhankelijk is en veel wetten in Londen worden gemaakt.

"België zat in die 541 dagen echt zonder missionaire regering", zegt een woordvoerder van Guinness World Records. "Maar Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. De centrale regering in Londen kan technisch gezien gewoon wetten doorvoeren voor elk onderdeel van het koninkrijk, dus Noord-Ierland is niet helemaal stuurloos."

Top-3 van landen zonder regering in vredestijd (Bron: Guinness World Records)

Aantal dagen Land Periode
541 België (2010-2011)
354 Cambodja (2003-2004)
289 Irak (2010)

Op 10 januari 2017 viel het Noord-Ierse kabinet toen vicepremier McGuinness (Sinn Féin) de stekker uit de regering trok. Aanleiding was een schandaal rond een investeringsregeling voor groene energie, waar premier Foster (Democratische Unionistische Partij) bij betrokken was geweest.

In maart 2017 volgden verkiezingen. Die werden gewonnen door de protestantse DUP. Politieke aartsvijand Sinn Féin werd met één zetel verschil tweede.

De twee partijen zijn door de verkiezingsuitslag vrijwel tot elkaar veroordeeld, maar meer dan 500 dagen na de verkiezingen is er nog altijd geen doorbraak in de onderhandelingen in zicht.

STER reclame