In Korea hebben families uit Noord- en Zuid-Korea elkaar ontmoet. Zuid-Koreaanse senioren staken vanochtend de zwaarbewaakte grens met Noord-Korea over voor de historische ontmoeting met familieleden die ze al sinds de Koreaanse Oorlog, in het begin van de jaren vijftig, niet meer hebben gezien.

In een hotel bij de bekende Kumgangberg troffen 89 Zuid-Koreaanse senioren, veel van hen in rolstoelen, zo'n 180 Noord-Koreaanse familieleden.

Voor de familieleden was het een emotioneel weerzien:

Tranen van blijdschap en verdriet bij hereniging

Voor de oudere Koreanen betekent het waarschijnlijk de laatste ontmoeting met hun familieleden. De ontmoeting duurt maximaal elf uur. verdeeld over drie dagen. De Zuid-Koreanen, veelal vluchtelingen uit Noord-Korea, zijn met bussen naar een resort in de Noord-Koreaanse bergen gebracht. De meesten, tussen de 70 en 101 jaar oud, hebben hun familieleden al sinds hun tienerjaren niet meer gezien.

Zo'n 180 families mogen dit keer meedoen aan de familiereünie, die zo'n drie jaar geleden voor het laatst werd gehouden. Ook later deze week zijn er nog ontmoetingen.

56.000 Zuid-Koreanen staan nog op een wachtlijst om ook ooit Noord-Koreaanse familieleden te mogen ontmoeten.

Topprioriteit

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei in een toespraak dat het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging er alles aan doet om de veiligheid en gezondheid van de Zuid-Koreanen in Noord-Korea te waarborgen. "Ik zag een reportage op het nieuws van een 95 jaar oud persoon, die niet was geselecteerd voor de reünie. Ik heb het volle begrip voor het leed en de frustratie, omdat ik zelf lid ben van een verscheurde familie. De tijd om elkaar te ontmoeten is op een gegeven moment voorbij."

Volgens Moon is het een "topprioriteit" om vaker ontmoetingen te hebben tussen familieleden, die elkaar sinds de oorlog niet meer hebben gezien. Hij denkt onder meer aan jaarlijkse reünies, video-gesprekken en bezoeken aan elkaars woonplaatsen langs de grens.

STER reclame