Groot deel gegijzelde buspassagiers Afghanistan vrij

Aangepast
Talibanstrijders in Afghanistan Reuters

Een groot deel van de buspassagiers die in de Afghaanse provincie Kunduz werden meegenomen door Talibanstrijders, is weer vrij. Drie bussen die op weg waren naar hoofdstad Kabul werden vanochtend door de Taliban tot stoppen gedwongen.

Er bestaat onduidelijkheid over het exacte aantal passagiers. Het Afghaanse het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat het leger 149 mensen van in totaal 170 passagiers heeft bevrijd. Zeven Talibanstrijders zouden bij gevechten zijn gedood.

Een politiechef van het district Khanabad spreekt van 165 passagiers, van wie er 144 weer vrij zijn. Ook is onduidelijk op welke manier dat is gegaan. Het ministerie spreekt van een bevrijdingsactie door het leger, volgens de politiechef hebben de Taliban de groep vrijgelaten. Hij stelt dat het dorp waar de bussen werden tegengehouden in handen is van de Taliban en dat veiligheidsdiensten er geen toegang hebben.

De Taliban wierpen een wegblokkade op en dwongen de chauffeurs te stoppen. Daarna moesten de passagiers uitstappen. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn ze door de islamitische strijders meegenomen naar een onbekende plek. Waarschijnlijk wilden de Taliban kijken of er overheidsfunctionarissen en medewerkers van veiligheidsdiensten onder de passagiers waren.

Staakt-het-vuren

President Ghani had de Taliban afgelopen weekend juist opgeroepen tot een drie maanden durend staakt-het-vuren, dat deze week in moest gaan. Vandaag en morgen wordt in Afghanistan het offerfeest gevierd. Ghani zei dat het leger de wapens tijdelijk zou neerleggen als de Taliban hetzelfde zouden doen.

De buspassagiers waren op weg naar familie om samen de feestdagen door te brengen.

STER Reclame