De Amerikaanse ambassade in Ankara
NOS Nieuws

Verdachte aangehouden voor beschieten Amerikaanse ambassade in Ankara

De Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara is vanochtend beschoten. Drie kogels raakten de ruit en de deur van een beveiligingshokje bij het gebouw. Niemand raakte gewond. De politie heeft een verdachte opgepakt, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Volgens de autoriteiten werden er zes kogels afgevuurd uit een rijdend busje. Een onbekend aantal schutters ging er daarna vandoor. De ambassade is deze week dicht vanwege het islamitische Offerfeest.

Erdogan

Een woordvoerder van president Erdogan heeft de aanval veroordeeld als een "poging om chaos te veroorzaken". Hij voegde er aan toe dat Turkije een veilig land is en dat alle buitenlandse ambassades en consulaten "onder de garantie van de wet vallen".

Tussen Turkije en de Verenigde Staten is een diplomatieke rel ontstaan over de Amerikaanse dominee Andrew Brunson. Die zit sinds 2016 vast in Turkije omdat hij volgens de Turkse regering betrokken was bij de mislukte staatsgreep in dat land.

Vrije val lira

Brunson zou ook banden hebben met de islamitische geestelijke Gülen, die volgens de Turkse regering achter de couppoging zit. Vrijdag werd een verzoek om het huisarrest van de Amerikaanse dominee op te schorten door de rechter afgewezen.

Turkije en de Verenigde Staten hebben elkaar over en weer sancties opgelegd. Dat leidde tot een vrije val van de Turkse lira. Qatar is Turkije inmiddels te hulp geschoten om de economie een impuls te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl