Oud-CIA-directeur Brennan dreigt Trump met rechtszaak

De voormalige CIA-directeuren John Brennan en Michael Hayden AFP

De voormalige CIA-directeur John Brennan gaat er alles aan doen om president Trump ervan te weerhouden zittende en voormalige hoge functionarissen hun veiligheidsbevoegdheid af te nemen. Brennan sluit een gang naar de rechter niet uit. Trump trok vorige week de 'security clearance' van Brennan in, vanwege zijn kritiek op de omgang van Trump met president Poetin.

Trump dreigt datzelfde te doen met negen andere hoge veiligheidsfunctionarissen. Zij hebben harde woorden gesproken over de manier waarop Trump reageert op het Rusland-onderzoek van openbaar aanklager Mueller en over de Helsinki-top tussen Trump en Poetin.

Brennan zei in het programma 'Meet the Press' dat hij door de president door het slijk is gehaald. Hij zei dat hij er alles aan zal doen om te voorkomen dat anderen dat ook overkomt. "Als dat een gang naar de rechter betekent, dan zal ik dat doen", zei Brennan. Hij is daarover door verscheidene advocaten al benaderd. Brennan leidde de CIA onder president Obama.

'Landverraad'

Het intrekken van de veiligheidsbevoegdheid heeft formeel niet veel om het lijf, omdat voormalige CIA-directeuren geen automatische toegang meer hebben tot zeer gevoelige informatie, maar de maatregel komt wel neer op een publieke vernedering. De clearance maakt het mogelijk om geïnformeerd te blijven worden over zaken van belang.

In het geval-Brennan zal Trump zich bijzonder gestoord hebben aan de opmerking van Brennan dat Trumps optreden in de top met Poetin in Helsinki neerkwam op landverraad. Brennan zei dat omdat hij vond dat Trump meer waarde hechtte aan de woorden van de Russische president dan aan bevindingen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Ook viel Brennan Trump kort voor het besluit persoonlijk hard aan op Twitter. Trump zou geen idee hebben wat het is om een fatsoenlijk en eerlijk mens te zijn.

John O. Brennan
@JohnBrennan
It’s astounding how often you fail to live up to minimum standards of decency, civility, & probity. Seems like you will never understand what it means to be president, nor what it takes to be a good, decent, & honest person. So disheartening, so dangerous for our Nation. https://t.co/eI9HaCec1m
6 maanden geleden

Sommige Republikeinse Congresleden zijn het met Trump eens, omdat ze vinden dat Brennan te ver is gegaan in zijn kritiek op de president. Anderen vinden het onjuist om zo'n "vijandlijst" aan te leggen.

STER Reclame