AFP
NOS Nieuws

Pelgrimstocht hadj begint, ook 4000 Nederlanders in Mekka

Een kleine 4000 Nederlanders reizen dit jaar naar Mekka voor de hadj, de pelgrimstocht die iedere moslim een keer in zijn leven gemaakt moet hebben.

De tocht is vol rituelen die in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd. Het lopen van zeven ronden rond de Kaäba is voor niet-moslims de bekendste. De Kaäba is een kubusvormig gebouw op het plein bij de Grote Moskee van Mekka.

Voor moslims is de Kaäba het huis van God op aarde. Aan de oostkant van de kubus is de Zwarte Steen geplaatst, die de gebedsrichting in de islam bepaalt.

EPA
De Kaäba in de Grote Moskee in Mekka

Ook al zouden meer mensen vanuit Nederland dit jaar willen gaan, het kan simpelweg niet. Het ministerie in Saudi-Arabië dat over de hadj gaat, geeft maar een gelimiteerd aantal visa af. Voor Nederland zijn dit er 3850. Voor België 2837. Deze aantallen zijn gebaseerd op het aantal moslims dat in een bepaald land woont. Buiten Europa is er op iedere 1000 moslims één visum. Naar verwachting zullen de komende dagen zo'n 2,5 miljoen pelgrims naar Mekka reizen.

De visa worden voor Nederland verdeeld onder 22 reisbureaus die hadj-reizen organiseren. De prijs voor een reis varieert van 4200 euro tot bijna 7000 euro.

Ik heb gehoord dat er dit jaar 150 mensen zijn opgelicht en daardoor de religieuze reis niet kunnen maken.

Said Il Amraoui - Hadj Info

"Het is een lucratieve markt waarop zeker in het verleden veel oplichters actief waren", zegt Said Il Amraoui. Hij is één van de oprichters van 'Hadj info', een platform dat informatie en reisadvies over de religieuze reis geeft. Volgens Il Amraoui zijn er ook veel louche tussenhandelaren actief: "Ik heb gehoord dat er dit jaar 150 mensen zijn opgelicht en daardoor de religieuze reis niet kunnen maken."

"We proberen zoveel mogelijk voorlichting te geven en mensen bewust te maken dat ze een reis moeten boeken bij een erkend reisbureau." Aldus Il Amraoui. Zijn platform houdt een zwarte lijst bij met tussenhandelaren.

De hadj begint vandaag en duurt vijf dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl