Justin Kluivert (l) met Kevin Strootman en Rick Karsdorp op het trainingsveld
NOS Voetbal

Komt er bij AS Roma weer een Nederlandse tridente in de Serie A?

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

Het is na de Nederlandse tridente Van Basten/Gullit/Rijkaard bij AC Milan een zeldzaamheid. Drie Nederlandse voetballers in de basis van een Italiaanse topclub. Dat gebeurde voor het laatst in 2012, met Seedorf/Van Bommel/Emanuelson bij AC Milan.

Maar het zou vanavond om 18.00 uur zomaar weer kunnen gebeuren. Kevin Strootman, Rick Karsdorp en Justin Kluivert zijn opgenomen in de selectie voor de eerste competitiewedstrijd van AS Roma tegen Torino.

En dat Kluivert misschien wel de grootste kanshebber is op een plekje in het basiselftal kan een verrassing worden genoemd. De 19-jarige oud-Ajacied heeft tijdens de voorbereiding indruk gemaakt op trainer Di Francesco en kan in Turijn zijn eerste Serie A-minuten maken op de flank van de Romeinse ploeg.

Justin Kluivert in het oefenduel met Avellino

"Hij is jong en heeft veel potentie. Maar hij moet nog veel leren," zei technisch directeur Monchi tijdens de presentatie van Kluivert. Hij leek voor te sorteren op een ontwikkelingstraject waarbij de jonge international dit jaar niet op veel basisplaatsen hoefde te rekenen. Daarnaast posteerde Di Francesco Kluivert aan de rechterzijde. Een nieuwe plek bij een nieuwe club met een hoger niveau. Het balletje leek niet echt zijn kant op te rollen.

Maar zoals het een dribbelaar betaamt, zit ook dat metaforische balletje aan Kluiverts voeten geplakt. Hij greep zijn kans tijdens de oefentrip in de VS, met als hoogtepunt iets wat een rechtsbuiten hoort te doen. Tegen Barcelona omspeelde hij directe tegenstander Lenglet, gaf een strakke voorzet waar Stephan El Shaarawy slechts zijn voet tegen hoefde te zetten en de eerste assist was een feit. Alsof hij altijd rechtsbuiten is geweest.

Ook de Italiaanse pers verwacht veel van Kluivert. "Kluivert excelleert" kopte La Gazzetta deze week. "En hard op weg om zijn vader in de Italiaanse voetbalgeschiedenis te overtreffen." Kluivert is ambitieus, maar weet dat hij nog flink kan groeien in Rome. En dat doet hij met veel plezier. "Ik leer met een glimlach."

Rick Karsdorp

Voor Karsdorp is het wat lastiger inschatten wat zijn positie dit jaar in het elftal zal zijn. Vorig jaar werd hij als gedoodverfde basisspeler ingekocht, maar scheurde hij een knieband in zijn eerste wedstrijd. Tijdens zijn revalidatie haalde Roma zonder hem de halve finales van de Champions League.

Dus misschien is dit een seizoen van opnieuw bewijzen en laten zien dat zijn niveau niet heeft geleden onder zijn blessureperikelen. Maar als we zijn rugnummer moeten geloven heeft Di Francesco nog steeds groot vertrouwen in de 23-jarige oud-Feyenoorder. Hij start het seizoen met nummer 2.

De meest ervaren Nederlandse Romein gaat het van de drie misschien wel het moeilijkst krijgen. Roma heeft fors ingekocht op het middenveld. Cristante, Pastore maar vooral de laatste toevoeging, de kersverse wereldkampioen Steven N'zonzi, zijn geduchte concurrenten voor de middenveldpositie van Strootman.

Kevin Strootman

De 28-jarige Strootman werd in de zomer gelinkt aan Internazionale. Deskundigen zouden het een slimme stap hebben gevonden voor de oud-PSV-er. Maar hij besloot in Rome voor zijn plekje te vechten. Op de revalidatietijd van zijn knieblessure na waarschijnlijk het grootste gevecht in zijn Roma-periode.

Maar mogelijk helpt juist zijn ervaring daarbij. Toen Strootman vorig jaar in de winter op de wip leek te zitten, behield hij na een reeks prima wedstrijden zijn basisplaats en bleek hij cruciaal in de magische Champions League-reeks. Ook droeg hij tijdens de oefentrip in de VS de aanvoerdersband enkele keren. Maar dat was allemaal voordat N'zonzi voor 30 miljoen werd aangekocht.

Kortom, het is wachten op het wedstrijdformulier. Mogelijk zien we daarop dat er na AC Milan-Napoli op 5 februari 2012 weer een Nederlandse tridente in de top van de Serie A voetbalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl