Robin van Persie en Jens Toornstra bedanken het publiek
NOS Voetbal

'Feyenoord is zó voorspelbaar en makkelijk te bespelen'

Mei 2017. Het Legioen kan zijn geluk niet op. Eindelijk weer landskampioen en de Champions League lonkt. Maar vijftien maanden later is de kermis waar Feyenoord van thuiskomt wel heel erg koud. De nummer vijf van Slowakije blijkt te sterk in het kwalificatietoernooi voor de Europa League. "Het spel van Feyenoord is zó voorspelbaar", ziet commentator Arman Avsaroglu.

Door de uitschakeling in Europa en ook nog de nederlaag bij De Graafschap in de eerste speelronde van de eredivisie is het eerste succes van dit seizoen, de winst in de Johan Cruijff Schaal, alweer snel vergeten in De Kuip. "Ik hou niet van het woord crisis, maar dat is er nu wel..."

Onderschatting in Slowakije

"Het is begonnen met die ene wedstrijd in Slowakije. Die hebben ze onderschat. Ze zijn er met acht andere spelers heengegaan, ze hebben daar niet getraind van tevoren, op dat kunstgras. Vervolgens verliezen ze met 4-0. En blijkbaar heeft dat veel losgemaakt in de groep. Mensen zijn gaan lekken naar de pers, Jean-Paul Boëtius misdroeg zich."

Feyenoorder Jean-Paul Boëtius reageert met een cynisch applausje op een gele kaart tegen De Graafschap

Elia en Kuijt verbloemden veel

Avsaroglu constateert een structureel probleem: "Het scorend vermogen. Ze kregen in de thuiswedstrijd heel veel kansen tegen Trencin, iets waar ze dan zelf gek genoeg trots op zijn, maar het lijkt me juist zorgelijker als je de kansen wél krijgt en je schiet ze er niet in."

"Eigenlijk is dit het probleem: het spel van Feyenoord is zó voorspelbaar. Ze spelen onder Giovanni van Bronckhorst altijd 4-3-3 met twee buitenspelers die heel breed staan. Daar is in het hedendaagse voetbal heel makkelijk tegen te spelen. In voorgaande jaren verbloemden Eljero Elia en Dirk Kuijt dat nog, maar nu zij er niet meer zijn, is het echt een probleem."

Jordy Clasie

Over het scorend vermogen gesproken: Feyenoord mist nog altijd Nicolai Jørgensen. Hij ligt er een tijd uit, waardoor Robin van Persie in de spits staat. Brengt Van Persie wel genoeg? "Ja. Hij heeft al geweldige dingen laten zien. Won vorig jaar de beker voor Feyenoord. Hij is een van de beste aankopen van Van Geel geweest."

'Clasie kan rol van El Ahmadi niet een-op-een overnemen'

Achterin is het sterke duo uit het kampioensjaar weer terug, met Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden. "Ja, maar in dat kampioensjaar was Karim El Ahmadi heel belangrijk. Je moet met die twee achterin namelijk heel compact spelen, want ze missen snelheid. Ze kunnen het niet belopen. El Ahmadi was heel belangrijk daarin."

Met Bart Nieuwkoop en Tyrell Malacia stonden donderdag niet de meest ervaren backs op het veld. "Ridgeciano Haps is nog een tijdje geblesseerd. Jeremiah St. Juste zou als back kunnen spelen, maar ook centraal. Ik zou nog een rechtsback halen."

Martin van Geel, technisch directeur bij Feyenoord

De plek van El Ahmadi, die naar Al-Ittihad in Saudi-Arabië vertrok, wordt nu bezet door Jordy Clasie. Hij brengt vooralsnog niet hetzelfde als zijn voorganger. "Nee, maar het is te vroeg om hem af te schrijven. Clasie moet eerst een maand of twee spelen. Hij kan ook niet een-op-een de rol van El Ahmadi overnemen."

Transferbeleid Van Geel

"Je kunt wel wat aanmerken op het transferbeleid van Van Geel. Hij neemt geen risico. Haalt spelers die het al eens bewezen hebben bij Feyenoord of subtoppers uit de eredivisie. Met Sam Larsson, Marko Vejinovic en nu Ayoub. Wat Feyenoord nodig heeft, is een goede rechtsback en een buitenspeler. Want Larsson heeft het nog niet één keer laten zien en Boëtius valt nu weg. Plus ik vind dat ze een aanvallende middenvelder moeten hebben, maar dat vinden ze zelf niet geloof ik."

Maar het is lastig om spelers te kopen als er geen geld is. "Ze moeten eerst verkopen, willen ze iets kunnen kopen. Ze hebben net een nieuw trainingscomplex laten bouwen voor tien miljoen euro en ze proberen de Stichting Vrienden van Feyenoord uit te kopen", aldus Avsaroglu.

"Dat heeft ze dit jaar al 3,5 miljoen euro gekost. Op dit moment is Tonny Vilhena degene die het vaakst wordt genoemd als mogelijke speler die vertrekt. Mocht hij vertrekken, kunnen ze dat opvangen met Renato Tapia en Ayoub."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl