Dante Rigo (tweede links) is middelpunt van de feestvreugde bij PSV na zijn late treffer tegen Fortuna Sittard Pro Shots
NOS Voetbal

Van Bommel koestert regisseur Rigo: 'Hij heeft kwaliteiten die je niet veel ziet'

"Dante Rigo heeft kwaliteiten, die je niet bij veel spelers ziet". Dat zei PSV-trainer Mark van Bommel, nadat de 19-jarige invaller zijn ploeg in de 90ste minuut behoedde voor duur puntenverlies in Sittard.

Ook niet onbelangrijk, met zijn late treffer redde de jonge Belg de avond van de terugkeer van Van Bommel.

"Wij willen zó graag, de jongens hebben zichzelf een beetje over de kop gelopen", was de verklaring van de coach, de nog altijd bezig is aan zijn wittebroodsweken in de eredivisie. "Maar de wilskracht van deze ploeg is geweldig. Je mag blij zijn dat die 1-1 vrij snel viel. Daarna schroeven we het tempo weer op en krijg je kansen. Dat Rigo nu scoort geeft alleen maar dat we een sterke, gelijkwaardige selectie hebben."

Rigo: 'Denk dat mensen mij nu wel kennen'

Volgers van PSV hebben Dante Rigo al lang op het netvlies staan. De spelmaker staat al jaren bekend als een van de parels van de Eindhovense opleiding, maar toch was dit pas zijn vierde invalbeurt in de eredivisie. Is dit nu zijn doorbraak? "Ja, ik denk het wel", klinkt het zelfverzekerd. "Dit was mijn eerste goal bij PSV, ik denk dat mensen mij nu wel zullen kennen."

Fiere regisseur Rigo: 'Ik denk dat de mensen mij nu wel zullen kennen'

Ondanks zijn leeftijd en gebrek aan ervaring oogt Rigo als een routinier tussen de grote mannen. "Een regisseur? Dat is mijn spel. Ik moet een beetje de lijnen uitzetten, dat heb ik altijd gedaan."

Net als Van Bommel eigenlijk, toen hij als tiener zijn stempel begon te drukken op Fortuna Sittard. Die Van Bommel moest destijds oppassen niet te arrogant over te komen. Een te grote mond resulteerde meestal in een pijnlijke enkel of een blauw scheenbeen.

Rigo heeft daar geen last van. "Dat was een andere tijd. De oudere spelers van nu accepteren dat nu wel van de jongere spelers. Ik heb nog geen schoppen gehad op de training en hoop ook dat dat niet zal gebeuren."

Van Bommel voelt mee met eerste liefde Fortuna: 'Maar dit zijn wel de lekkerste'

Hoe dan ook was de opluchting groot na de benauwde zege in Sittard. "Dit is een van de 34, maar dit is wel een heel belangrijke", stelt Van Bommel, wars van sentiment. "Ik heb hier meer dan tien jaar gespeeld, van mijn 12de tot mijn 22ste was ik hier elke dag. Maar dit voelt niet als mijn stadion. Ik speelde in de oude Baandert, daar kon het pas spoken."

Toch is het wrang dat hij uitgerekend Fortuna in de absolute slotfase zoveel pijn moet doen. "Ja, helaas."

Nu naar Wit-Rusland

Dinsdag speelt PSV de cruciale uitwedstrijd in Wit-Rusland tegen BATE Borisov om een plek in de Champions League. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ajax-trainer Erik ten Hag eerder, trad Van Bommel in Sittard gewoon aan met zijn sterkste elf. "Ik vind dat je drie wedstrijden per week kunt spelen. Wat anderen doen, maakt mij niets uit."

En Rigo? "Ik ben heel fier en blij en trots", toonde de middenvelder zich een goede leerling. "Ik geniet vanavond nog en dan gaan we morgen vooruitkijken naar BATE Borisov."

STER reclame