NOS NieuwsAangepast

Moslimpaar mag niet Zwitsers worden na weigeren handdruk

Een moslimechtpaar is de Zwitserse nationaliteit geweigerd omdat ze geen mensen van het andere geslacht de hand wilden schudden. Volgens de inburgeringscommissie van de gemeente Lausanne blijkt uit hun gedrag dat ze onvoldoende zijn geïntegreerd.

De man en vrouw weigerden de handdruk uit religieuze overwegingen. Ook wilden ze geen vragen beantwoorden die gesteld werden door leden van de inburgeringscommissie van het andere geslacht. "Die houding toont geen respect voor een fundamenteel onderdeel van onze grondwet en een pijler van onze samenleving, namelijk de gelijkheid tussen man en vrouw", staat in een verklaring van de gemeente Lausanne.

Religieuze intolerantie

Onderburgemeester Hildbrand zegt "zeer tevreden" te zijn met de weigering van het staatsburgerschap. "De grondwet en de gelijkheid van man en vrouw hebben meer waarde dan religieuze intolerantie."

Het is niet duidelijk uit welk land de twee komen. Ze hebben 30 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit.

Zweedse sollicitant

Gisteren bepaalde een Zweedse rechtbank dat een moslimvrouw ten onrechte is afgewezen bij een sollicitatie omdat ze een handdruk weigerde van een man uit de sollicitatiecommissie. Het bedrijf moet haar een vergoeding van bijna 4000 euro betalen.

Het bedrijf vindt dat de vrouw niet als vertaler kan werken, omdat ze mannen en vrouwen gelijk moet behandelen. Volgens de rechtbank mag het bedrijf inderdaad gelijke behandeling voor beide geslachten eisen, maar hoeft dat niet in de vorm van een handdruk.

Volgens de Zweedse ombudsman voor discriminatie, die de vrouw vertegenwoordigt, stelde ze anderen op hun gemak door in plaats van de handdruk een hand op haar hart te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl