Cristiano Ronaldo in het shirt van Juventus
NOS Voetbal

Ronaldo staat voor debuut: 'Iedereen in Turijn is opgewonden'

Het was dé transfer van deze zomer: Juventus betaalde Real Madrid 100 miljoen euro voor Cristiano Ronaldo. De 33-jarige Portugese vedette maakt vanavond (18.00 uur) zijn competitiedebuut in de uitwedstrijd tegen Chievo Verona. Afgelopen zondag maakte Ronaldo zijn officieuze debuut voor Juventus in een oefenduel, waarin hij na zeven minuten al scoorde.

Met de vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar in de selectie hoopt Juventus weer de Champions League te winnen. Dat gebeurde voor het laatst in 1996. In Italië staat Juventus, dat de afgelopen zeven jaar de landstitel veroverde, al jarenlang op eenzame hoogte, maar in Europa wil het steeds maar niet lukken voor de 'Oude Dame'.

Cristiano Ronaldo bij aankomst in Turijn

Trainer Massimo Allegri temperde vrijdagmiddag op de persconferentie overigens wel direct de verwachtingen. "We mogen dit seizoen niet bestempelen als het 'Jaar van de Champions League'. Pas als we de finale weer halen, zoals we deden in 2015 en 2017, kunnen we daarover gaan praten. Later we eerst maar eens de groepsfase doorkomen."

Fabiana Della Valle, journaliste van sportkrant La Gazzetta dello Sport, volgt Juventus al jaren en zag hoe het de afgelopen weken met de club ging, na de komst van de Portugees.

Hoe populair is Ronaldo in Turijn?

"Turijn is normaal gesproken echt een rustige stad, maar sinds de komst van Ronaldo is iedereen opgewonden. Hij is misschien wel de grootste voetballer van dit moment, dus de verwachtingen zijn hoog bij de fans. Het is eigenlijk voor het eerst sinds jaren dat de club kijkt naar Europa en niet alleen naar de landstitel in Italië. Het is 22 jaar geleden dat Juventus voor het laatst de Champions League won en na zeven keer kampioen worden, wil de club zichzelf ook verbeteren."

Juventus-fans met het shirt van Cristiano Ronaldo

Moet Ronaldo dat in zijn eentje gaan doen?

"Nee, dat niet, maar hij is wel de belangrijkste speler. Dat is ook goed voor de selectie, zij kunnen hem zien als voorbeeld. Hij is zo'n professional, hij werkt hard, traint hard en ik verwacht dat de rest van de selectie daardoor ook wat harder wil werken. Ze weten dat ze nu kunnen winnen."

Wat vind je van de huidige selectie van Juventus?

"Ze hebben nu een team met veel ervaren spelers. Voetballers die Champions League-voetbal kunnen spelen. Niet alleen jongens met ervaring, maar ook goede kwaliteit. Zoals Leonardo Bonucci (AC Milan), João Cancelo (Valencia) en Emre Can (Liverpool). Vooral de terugkeer van Bonucci is mooi. Hij werd al zes keer kampioen met Juventus."

Cristiano Ronaldo op de training in Turijn

Dat klinkt positief. Niet alleen voor Turijn en Juventus. Toch?

"Precies. Je merkt dat er meteen meer aandacht is van buitenlandse journalisten voor de Italiaanse competitie. Vanavond zit het stadion in Verona helemaal vol met buitenlandse journalisten, veel meer dan normaal."

"Door Ronaldo zal de Serie A ook weer beter worden en dat is goed voor het Italiaanse voetbal. We waren tenslotte niet eens op het WK in Rusland. Daarom zijn we ook ontzettend trots dat Ronaldo voor Italië heeft gekozen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl