Een hotdogtent in Hollywood
NOS Nieuws

Van graffiti in de metro tot een speelkaart: Queen Aretha overal in VS herdacht

Van Los Angeles tot in New York wordt Queen of Soul Aretha Franklin herdacht. Op allerlei manieren brachten fans een eerbetoon aan de gisteren overleden zangeres. Soms heel groot, met concert en billboards, maar vaak ook heel klein.

"Het doet pijn aan mijn hart", zegt een rouwende vrouw in Detroit. Voor de New Bethel Baptist Church lagen knuffels, ballonnen en elpees van Franklin. Ze bezocht geregeld een mis in de kerk. "Ze was een pioniersvrouw voor Detroit", zegt de fan trots. "Haar muziek raakt je."

  • AFP
    Eerbetoon bij New Bethel Baptist Church in Detroit, die de zangeres geregeld bezocht
  • Reuters

Ook het honkbalteam Detroit Tigers liet er geen twijfel over bestaan wie de koningin was van de stad. "Respect", stond er op het scorebord in het stadion, verwijzend naar een van Franklins grootste hits.

Dezelfde boodschap stond op de gevel van een theater in Detroit. Ook in Franklins geboorteplaats Memphis was haar naam op talloze plekken te zien.

In New York was de metrohalte Franklin Street officieus omgedoopt tot Aretha Franklin Street. Ook waren er songteksten van haar nummers op een trap gezet.

In Amerikaanse media valt te lezen dat de verf van de spontane graffiti-actie inmiddels verwijderd is. "Ik denk dat het een kunststatement was", zegt een passant tegen de New York Post. "Maar ik snap dat het ook een vorm van vandalisme kan zijn."

  • Reuters
    Bij de metrohalte Franklin Street in New York is de naam Aretha toegoevoegd
  • AFP
    Op de trap van het metrostation staan de songteksten van 'Natural Woman'
  • EPA
    Ook op de kleinste naambordjes is haar naam gezet

Aan de Amerikaanse westkust, in Hollywood, brachten fans een eerbetoon bij de tegel van de zangeres op de Walk of Fame. Ook hier waren er volop bloemen en persoonlijke boodschappen neergelegd.

Aretha Franklins status als 'Queen of Soul' werd ook in Los Angeles benadrukt. Op subtiele wijze.

Bloemen, en de ruitenkoningin, bij Franklins tegel op de Walk of Fame

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl