NOS NieuwsAangepast

Tweede 'Polenhotel' in Westland lijkt er toch te komen

Er komt misschien toch een tweede 'Polenhotel' in het Westland, een plek waar arbeidsmigranten gehuisvest kunnen worden. Op dinsdag werd een spoedvergadering ingelast om nieuwe regels aan te nemen die dat moesten voorkomen. Nu blijkt dat een ondernemer pal voor het ingaan van het besluit toch een bouwaanvraag heeft ingediend.

Dat blijkt uit een brief die het college vanochtend heeft gepubliceerd. De gemeente deed geheimzinnig over de spoedvergadering, juist om te voorkomen dat er nog aanvragen voor migrantenhuisvesting zouden worden ingediend onder het oude bestemmingsplan.

Dat heeft niet gewerkt. Een ondernemer ontdekte dat de regels zouden worden veranderd en diende woensdag om 22.45 uur een aanvraag in voor migrantenhuisvesting in Maasdijk. Vannacht om middernacht trad het besluit pas in werking. De aanvraag valt nog onder de oude regels en moet dus in behandeling worden genomen.

Irritatie

Er is de afgelopen dagen veel onrust in de gemeente Westland. Het college besloot om raadsleden terug te roepen van vakantie om een tweede hotel, waar 250 migranten kunnen worden gehuisvest, in het dorp Maasdijk te voorkomen. Er was ook irritatie omdat ze niet goed zouden zijn geïnformeerd over de agenda van de spoedvergadering. Die blijkt nu voor niets te zijn geweest.

Het nieuws kwam te vroeg naar buiten. De gemeente moet volgens de wet het nieuws eerst publiceren in het lokale blad Groot Westland. Een dag na de officiële publicatie op donderdag gaat het besluit in. Woensdag stond het nieuws al in de digitale krant en werd er in de media uitgebreid aandacht aan besteed.

De gemeente vermoedt bovendien dat er is gelekt vanuit de raad. Volgens een woordvoerder van het college is de vergunningsaanvraag gedaan op basis van informatie die alleen uit de besloten raadsvergadering kan komen. Het is nog niet duidelijk of er een onderzoek wordt ingesteld naar het lek.

Duizenden migranten

Veel raadsleden zijn niet blij met de aanloop naar de vergadering, zo ook de PvdA'er Nico de Gier: "Ik heb meteen gezegd dat die geheimhouding niet zoveel zin had gezien de publiciteit voor het onderwerp. Het college heeft door hun handelen slapende honden wakker gemaakt".

De Giers partij wilde als enige in de raad het bestemmingsplan niet aanpassen. "Het is een grote opgave om de duizenden migranten te huisvesten. Die noodzaak weegt zwaarder dan de mogelijke overlast. Bovendien staat het hotel een stuk van het dorp af."

In Maasdijk staat al een hotel waar honderden arbeidsmigranten verblijven. De gemeente is voor betere spreiding van de duizenden Oost-Europese arbeidsmigranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl