EPA

Barcelona en de Catalaanse gemeente Cambrils hebben de terreuraanslagen door sympathisanten van Islamitische Staat van vorig jaar herdacht. Bij die aanslagen kwamen zestien mensen om en raakten meer dan 120 mensen gewond.

In Barcelona werden bloemen gelegd op de Ramblas, de promenade waar precies een jaar geleden een terrorist op voetgangers in reed. Later volgde een plechtigheid op de Plaza de Catalunya, waarbij koning Felipe, premier Sánchez en de Catalaanse regiopresident Torra aanwezig waren.

Bekijk de onderstaande video voor een korte impressie:

Barcelona herdenkt aanslag Ramblas

Nabestaanden van de aanslagen hadden een oproep gedaan om de herdenking niet te misbruiken voor politieke doeleinden. Dat is niet gelukt. Separatisten hingen een spandoek op waarop stond dat Felipe niet welkom was.

Regiopresident Torra sprak een dankwoord uit voor de voormalige minister van Binnenlandse Zaken van Catalonië, Joaquim Forn. Torra zei dat Forn "nu onterecht in de gevangenis zit". Forn steunde vorig jaar het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië door het Catalaanse parlement.

Een spandoek tegen de aanwezigheid van de Spaanse koning bij de herdenking van vandaag AFP

In de namiddag van 17 augustus vorig jaar reed een 22-jarige man van Marokkaanse afkomst in op voetgangers op de zeer drukke Ramblas. Veertien mensen werden gedood, meer dan honderd mensen raakten gewond.

De dader stak op de vlucht nog een vrouw dood en werd vier dagen later na een klopjacht door de politie doodgeschoten. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

De politie controleerde na de aanslag voetgangers op de Ramblas, omdat de dader voortvluchtig was AFP

Uren na de aanslag in Barcelona reed een auto met vijf terroristen in op voetgangers in de badplaats Cambrils. Een vrouw werd gedood en zes mensen raakten gewond. De politie schoot de mannen dood, voordat ze meer slachtoffers konden maken.

In de nacht voor de aanslag was een huis in de Catalaanse kustplaats Alcanar ontploft, waarbij twee mensen waren omgekomen. De ontploffing werd vermoedelijk veroorzaakt door een bom die voor een aanslag bedoeld was.

Achteraf bleken de doden van de terroristische groep te zijn waar de aanslagplegers in Barcelona en Cambrils ook lid van waren.

Het verwoeste huis in Alcanar EPA

STER reclame