Captain Paul Haarhuis overlegt met speler Robin Haase
NOS Sport

'Zo'n sfeer als vorig jaar zullen we bij de Davis Cup nooit meer krijgen'

Het zal wennen worden voor de tennisfans. De Davis Cup in een nieuw jasje. Vanaf volgend jaar gaat het 118 jaar oude toernooi op de schop. "Je laat een bepaalde historie achter je", aldus Paul Haarhuis, captain van het Nederlandse Davis Cup-team.

Zo zullen de partijen niet meer worden verspreid over een heel seizoen. In plaats daarvan komt er één eindtoernooi met achttien landen, gespeeld in november. Slechts 24 landen kunnen zich daarvoor kwalificeren, in februari. Daarnaast worden de partijen ingekort van best-of-five sets naar een best-of-three.

Hoewel een ruime meerderheid (71 procent) instemde met de plannen, is de tenniswereld verdeeld. "De één zegt: dit was nodig. De ander zegt: je verliest iets wat je nooit meer terugkrijgt", legt Haarhuis uit.

De oud-tennisser is captain van het Nederlandse Davis Cup-team en moet eerlijk bekennen dat hij, ook al stemde Nederland 'ja', een klein traantje wegpinkte. Want zo'n sfeer met duizenden Nederlandse fans op de tribune, zoals bij thuiswedstrijden, zullen we volgens hem niet vaak meer zien. Hoogstens bij een kwalificatiewedstrijd.

"Nu speel je de finale op één plek en daar zitten dan misschien maar 300 Nederlanders en bijvoorbeeld 600 Fransen en wat fans van het lokale land. Je krijgt dus een heel andere sfeer. Maar: je krijgt daar wel een megagroot tennisevenement voor terug."

Hij wijst nog even op de Davis Cup-finale vorig jaar tussen Frankrijk en België. "Die speelden voor negentigduizend man in een stadion in Lille. Zo'n sfeer zul je niet snel meer krijgen."

Jo-Wilfried Tsonga bedankt het publiek vorig jaar bij de finale tegen België

Een nieuw format dus. "Dat zal tijd nodig hebben", aldus Haarhuis, die ook de voordelen van zo'n andere aanpak inziet. Een toernooi in november past beter in het schema van de tennissers, die in hun overvolle kalender normaal gesproken de voorkeur geven aan hun eigen ATP WorldTour-toernooien.

"Want dat is waar naar wordt gekeken", zegt Haarhuis. "Als een speler stopt met tennis zal iedereen vragen hoeveel titels hij achter zijn naam heeft en hoe zijn ranking is geweest. Nooit of hij ook een Davis Cup heeft gewonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl