Palestijns postbedrijf krijgt post van 8 jaar in één klap binnen

De medewerker van het Palestijnse postbedrijf tussen de enorme lading post AFP

Een Palestijns postbedrijf in de stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever is deze week overspoeld met ruim 10 ton aan brieven en pakketten. Sommige post was acht jaar geleden verzonden; de verzendingen werden sinds 2010 vastgehouden door Israël.

De Palestijnse poststukken bleven liggen in Jordanië totdat ze werden toegelaten tot de Westelijke Jordaanoever. Dat is Palestijns gebied, maar Israël controleert de doorgang van mensen en goederen die binnenkomen via Jordanië.

De brieven en pakketten komen van over de hele wereld. Zo zit er bijvoorbeeld een rolstoel uit Turkije tussen die bestemd is voor iemand in de Gazastrook.

Kijk hier naar beelden van het overvolle postkantoor:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Post! Tonnen achterstallige post voor de Westelijke Jordaanoever

Sorteerders in het postbedrijf in Jericho draaien overuren, zegt een medewerker van de Palestijnse postdienst. "Een groot deel van de post zit door elkaar heen, is onherkenbaar of de streepjescode is versleten. De inhoud is soms verdwenen of beschadigd."

Israël krijgt nog steeds een groot deel van de brieven en pakketten binnen dat bestemd is voor Palestijnen. In een akkoord uit 2016 spraken Israël en de Palestijnse autoriteiten af dat het Palestijnse postbedrijf internationale post meteen zou ontvangen, maar die afspraken zijn nooit volledig doorgevoerd, schrijven Israëlische media. Volgens de Israëlische autoriteiten is deze post doorgelaten als onderdeel van een eenmalige overeenkomst.

Israël houdt soms post tegen om veiligheidsredenen en soms uit administratieve overwegingen, zegt de medewerker van het Palestijnse postbedrijf.

STER Reclame