Aretha Franklin tijdens een optreden in 2017
NOS Nieuws

60 jaar aan top en moeder vanaf haar 12e: Franklins veelbewogen leven

Aretha Franklin, The Queen of Soul, stond zes decennia lang aan de top. Haar grootste hit was Respect, een cover van een nummer van Otis Redding. Het werd het lijflied voor zowel de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging als de tweede feministische golf.

In die 60 jaar bracht ze meer dan 40 albums uit en in de jaren 60 en 70 scoorde ze vele top-10-hits, waaronder Natural Woman, Think, Spanish Harlem en I Never Loved a Man.

Ze zong op de begrafenis van dominee Martin Luther King en bij de inauguraties van de presidenten Carter, Clinton en Obama en vormde een bron van inspiratie voor zangeressen als Whitney Houston, Alicia Keys en Annie Lennox.

De zangeres is vandaag op 76-jarige leeftijd overleden.

Aretha Franklin muzikaal eerbetoon

Aretha Franklin werd geboren in Memphis, maar woonde het grootste deel van haar jeugd in Detroit. Met haar zussen zong ze in haar jeugd gospelliederen in de kerk van haar vader en haar eerste plaat nam ze op toen ze 14 jaar oud was.

Toen ze in 1966 overstapte van Columbia naar Atlantic Records kwam het grote succes. Nummers als Respect, Chain of Fools en Think werden lijfliederen van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en de vrouwenbeweging. Zelf geloofde ze niet dat ze invloed had op de bloei van het feminisme. "Ik denk niet dat ik een katalysator ben geweest voor de vrouwenbeweging. Sorry. Maar als het toch zo was, is het des te beter", zei ze in 2014 in een interview in Rolling Stone.

Eind jaren 70 zakten de platenverkopen in en leek haar carrière voorbij, maar een gastoptreden in de film The Blues Brothers, waarin ze het nummer Think vertolkte, bezorgde haar een comeback en maakte haar bekend bij een nieuwe generatie.

Jonger geluid

Ze speelde daarop in met Who's zoomin' Who?, dat haar eerste platina album werd. Een van de nummers op dit album was Sisters Are Doin' It For Themselves waarmee ze samen met het Britse popduo Eurythmics een grote hit scoorde.

Niet lang daarna had ze ook samen met George Michael een grote hit met het nummer I Knew You Were Waiting.

Gedurende haar carrière kreeg Aretha Franklin 18 Grammy's uitgereikt. Het tijdschrift Rolling Stone gaf haar de eerste plaats op de ranglijst van de 100 beste zangers aller tijden. Ook was ze in 1987 de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame.

Jonge moeder

Franklin trouwde twee keer en kreeg vier zoons, van wie twee op zeer jonge leeftijd. Haar eerste zoon werd geboren toen ze twaalf jaar oud was en haar tweede zoon kreeg ze op haar veertiende. De kinderen kregen haar achternaam en werden opgevoed door haar oma en een van haar zusters. Toen ze in de twintig was, kreeg ze nog twee zoons.

Vorig jaar kondigde ze aan met pensioen te gaan en alleen nog op te treden bij speciale gelegenheden. Maar onlangs moest ze ook twee van deze concerten afzeggen omdat ze op doktersadvies rust moest nemen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl