NOS NieuwsAangepast

Waarom 'telefoonleverancier van de onderwereld' zijn huis niet meer in mag

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

De Nijmeegse Danny M. mag van burgemeester Bruls niet meer in zijn huis wonen. Hij leverde jarenlang beveiligde telefoons aan criminelen, die uiteindelijk niet zo veilig bleken. Het lijkt erop dat diezelfde criminelen M. nu bedreigen.

De bedreigingen gaan zo ver dat de burgemeester de veiligheid van M.'s gezin en de buurt niet meer kan garanderen. Toen M. terugkwam van vakantie mocht hij alleen snel zijn huis in om de laatste spullen te pakken. Daarna vertrok het gezin naar een geheim adres.

Al jaren

Danny M. wordt al jaren bedreigd. "Maar vooral de laatste weken waren er ongure types aan het posten", zegt burgemeester Bruls van Nijmegen. Drie weken geleden stond er een gestolen auto in de buurt van zijn huis. De mensen die daarin zaten hadden een automatisch wapen bij zich. "Dat waren heel duidelijk aanwijzingen richting een aanslag."

Sindsdien is de dreiging niet afgenomen, wat tot de uithuiszetting leidde. "Begin deze week werd mij duidelijk dat hij weg moest met zijn gezin. Ook de buurt reageerde gisteravond opgelucht toen we ze hierover informeerden", zegt Bruls. Hij maakt zich al jaren zorgen over de situatie.

De burgemeester vindt de situatie spijtig. "Het is een hele zware maatregel. Maar in dit geval volledig te rechtvaardigen." Maar hoe heeft het zover kunnen komen? Dat begon bij de verkoop van telefoons, zegt Remco Andringa, misdaadjournalist bij de NOS.

"Met zijn bedrijf Ennetcom verkocht hij jarenlang beveiligde telefoons aan de onderwereld. Ze betaalden daar ook flink voor. Zo'n telefoon kostte rond de 1500 euro. Een beetje crimineel had er wel een aantal liggen, dus daar ging flink wat geld in om."

M. verdiende er goed mee tot in 2016 de politie zijn bedrijf opdoekte op verdenking van witwassen. De zaak had grote gevolgen. De telefoons die Ennetcom verkocht, waren namelijk minder veilig dan M. beweerde.

Canada

Tijdens het onderzoek werden er servers van het bedrijf in Canada in beslag genomen. "Daarop bleek het complete berichtenverkeer van die telefoons te staan", zegt Andringa. "Terwijl M. altijd beweerd had dat die berichten allemaal verwijderd waren. Dat zorgde voor onrust, want in die berichten gaat het openlijk over waar die criminelen zich mee bezighouden: van drugshandel tot liquidaties."

De politie is sinds die tijd aan het achterhalen welke crimineel er achter welke telefoon zit.

"Dat doen ze met succes, want zaak na zaak wordt opgelost dankzij bewijs uit die Ennetcom-gegevens. Er zijn al uitvoerders van liquidaties veroordeeld en laatst ook nog een opdrachtgever", zegt Andringa. Danny M. heeft zelf nog niet voor de rechter gestaan, aldus de misdaadjournalist.

Nieuw adres

Doordat criminelen bang en boos zijn worden de bedreigingen aan zijn adres steeds ernstiger. De afgelopen jaren is zijn auto al in brand gestoken, en is het huis van de buren beschoten: de politie gaat ervan uit dat dit een vergissing was. De kogels waren toen voor M. bedoeld.

Nu is M. vertrokken naar een schuiladres dat hij zelf heeft gekozen. Of hij ooit terug naar zijn eigen huis kan is nog onduidelijk. "Deze maatregel is voor onbepaalde tijd genomen", zegt burgemeester Bruls. "Ik hou er nu geen rekening mee dat ze de komende weken of maanden terug kunnen komen."

Disproportioneel

Danny M. is het niet eens met de maatregel van de gemeente. Eerder kreeg hij al eens een gebiedsverbod voor Nijmegen opgelegd. "Een gebiedsverbod voor een hele stad en een woning is verregaand disproportioneel", zegt zijn advocaat Inez Weski.

Volgens haar is de privacy van het gezin geschonden doordat Nijmegen de kwestie naar buiten heeft gebracht. Door alle media-aandacht zou M. alleen maar meer gevaar lopen.

Dat haar cliënt wordt neergezet als 'telefoonleverancier van de onderwereld' noemt Weski "lasterlijk en suggestief". Ze benadrukt dat de rechter zich nog over de zaak moet buigen. Het onderzoek naar Ennetcom loopt nog steeds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl