Duikteam Zeester/Klaas Koch

Duikclub Lauwersoog geeft Duitsers spullen terug

time icon

Duikclub De Zeester in Lauwersoog heeft ruzie met de Duitse overheid over spullen die clubleden opdoken uit een wrak van een Duits oorlogsschip. Om een eind aan de onenigheid te maken geeft het duikteam onder meer een oude telegraaf, een richtkijker, een olielampje en een stijghelm terug.

Advocaat Jan Maarten Pol van de club licht toe: "Het is een zakelijke afweging: óf we maken de Duitsers blij met een paar spulletjes met een schrootwaarde van maximaal 200 euro, óf we beginnen een juridische strijd die veel geld en energie kost. Wij kiezen voor de eerste optie."

Duitsland had van de Nederlandse rechter toestemming gekregen om beslag te laten leggen op de spullen. In mei ging een Nederlandse deurwaarder de woningen van drie leden van de duikclub langs om de opgedoken voorwerpen te confisqueren.

"Te zot voor woorden als ze zo je huis komen binnenmarcheren", zei Pol destijds. De deurwaarder werd begeleid door Nederlandse agenten. Die namen alleen het kanon in beslag, dat bij een van de leden op het erf lag.

Eerste Wereldoorlog

Het conflict draait om spullen van de Duitse kruiser Mainz, die in 1914 aan het begin van de Eerste Wereldoorlog door de Britten bij Helgoland naar de zeebodem geschoten werd.

De Groningers waren in 2004 de eersten die het wrak wisten te lokaliseren en spullen opdoken. Duitsland kwam dit jaar in actie, waarschijnlijk nadat Duitse wetenschappers de overheid hadden gewezen op de spullen die door De Zeester werden geëxposeerd.

Kostbare procedure

"Het is juridisch erg interessant uit te zoeken wie de eigenaar is", zegt Pol tegen RTV Noord. "Het wrak lag in internationale wateren al bijna honderd jaar op de zeebodem. Maar zo'n procedure kost veel. Als het om een ton met goud zou gaan, waren we de strijd waarschijnlijk wel aangegaan. Maar de duikers van De Zeester willen zich bezighouden met duiken en niet met juridische kwesties."

De spullen gaan naar het Militair Historisch Museum in Dresden. In september komt een legervoertuig de voorwerpen ophalen. Overigens hadden de duikers in februari al toegezegd de spullen te schenken aan een museum in de Duitse havenstad Cuxhaven.

Dit is een artikel van

STER Reclame