NOS Nieuws

Tientallen mensen onwel door 'zombiedrug' in VS

In New Haven in de Amerikaanse staat Connecticut zijn in een park 76 mensen onwel geworden na het gebruik van drugs. 71 van hen zijn naar een ziekenhuis gebracht. Twee mensen zijn er slecht aan toe, schrijft ABC News.

Drie mensen zijn aangehouden. Het is onduidelijk of zij verantwoordelijk worden gehouden voor het verkopen van de drugs.

Het zou gaan om de drug K2 of spice, dat zijn kruiden of zelfs snoeiafval met chemicaliën. Het wordt daarom wel synthetische cannabis genoemd.

In de K2 in Connecticut zijn sporen aangetroffen van de sterke pijnstiller fentanyl, qua chemische samenstelling vergelijkbaar met zware morfine. Een overdosis kan leiden tot agressie, hallucinatie, paranoia, het verlies van bewustzijn en zelfs tot de dood.

Massale drugsoverdosissen in park Connecticut

Het gebruik van K2 is in de VS al jaren een groot probleem. Het is na marihuana de meest gebruikte drug onder jongeren en het armere deel van de bevolking. Dat heeft met name te maken met de lage kostprijs; slechts 1 dollar per joint. Dat komt doordat de gebruikte chemicaliën in veel staten gewoon in de winkel te koop zijn.

Het middel maakt veel gebruikers slaperig, en daarmee lijkt het op het effect van cannabis. Door dat effect wordt K2 ook wel de 'zombiedrug' genoemd. De chemische samenstelling kan per producent erg verschillen, en dat maakt het gevaarlijk.

Ook Groot-Brittannië en Duitsland is de drug populair. In Nederland is dat niet het geval. Volgens het Trimbos-instituut komt dat waarschijnlijk doordat je in ons land legaal wiet kan kopen in coffeeshops.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl