NOS Voetbal

De erfenis van CR7 en Zidane op het spel in de strijd om de Super Cup

Simeone wil bezieling bij Atlético, Lopetegui zegt niet of Courtois speelt

Zo'n 4.000 kilometer van huis strijden stadgenoten Real Madrid en Atlético Madrid vanavond om de eerste Europese prijs van het seizoen. In de Estse hoofdstad Tallinn presenteren de slechts voor een klein deel vernieuwde ploegen zich aan het publiek in de strijd om de Super Cup.

De voorbijgaande weken bereidden Real en Atlético zich in de zogenaamde Champions Cup voor op het nieuwe seizoen. Duels tussen de gerenommeerde clubs van Europa, gespeeld in de grootste stadions van Amerika, Europa en Singapore. Groot is dan ook het contrast met het decor van vanavond, de zogenaamde A. Le Coq Arena. Het is de thuisbasis van FC Flora Tallinn, die een capaciteit van 15.000 heeft.

Toch wordt er wereldwijd voor de buis met veel belangstelling gekeken naar met name het al dan niet 'gedevalueerde' Real, dat afgelopen zomer afscheid nam van sterspeler Cristiano Ronaldo en ook trainer Zinédine Zidane zijn functie neer zag leggen.

Gareth Bale

"Zidane heeft geweldig werk verricht en ongelooflijk veel succes gehad hier. Maar dat is verleden tijd. We kijken niet achteruit, maar werken hard om ons succes te consolideren", sprak Julen Lopetegui aan de vooravond van de strijd om de Super Cup.

De nieuwe trainer van Real Madrid was de afgelopen jaren de bondscoach van Spanje en hij zou het land ook leiden op het WK in Rusland. Een dag voor het toernooi werd hij echter ontslagen, toen Real zijn komst bekendmaakte.

Lopetegui heeft dus niet kunnen samenwerken met Cristiano Ronaldo, de sterspeler die na negen seizoenen in Madrileense dienst vertrok naar Juventus. Een aankoop om de Portugees te vervangen is vooralsnog uitgebleven. Is die rol misschien weggelegd voor Gareth Bale, die in de Champions League-finale (waarin Real Liverpool met 3-1 aan de kante zette) een hoofdrol vertolkte?

"Gareth is enorm gemotiveerd, hij traint als een jonge hond", aldus Lopetegui. "We zijn heel blij met zijn houding en motivatie. Ik weet zeker dat hij een geweldig seizoen gaat hebben."

Sergio Ramos (l)

Over de omhaal van Bale in de finale werd nog lang nagesproken. Net als over de twee blunders van Liverpool-doelman Loris Karius én het uitvallen van Liverpool-sterpeler Mo Salah, die door toedoen van Sergio Ramos geblesseerd raakte.

"Ik herhaal nog maar eens dat Salah mij eerst vastpakte. Ik heb nooit de intentie om een tegenstander expres te blesseren. Maar goed, het was niet de eerste finale die Klopp verloor, misschien wil hij dit gebruiken als excuus", deelde Ramos nog maar eens een sneer uit aan Liverpool-trainer Jürgen Klopp, die recent nogmaals zijn onvrede uitte over de actie van de verdediger van Real.

"Sommigen van ons presteren al jarenlang op een heel hoog niveau. Ik weet niet of we dat ook van hem kunnen zeggen", aldus Ramos. "Bij de stemming voor de trainer van het jaar heb ik op hem gestemd voor wat betreft trainers die zich eens wat rustiger moeten houden."

Ramos over vertrek Ronaldo: 'Real is altijd groter geweest'

'Real is groter dan Ronaldo'

Ramos stond ook nog even stil bij het vertrek van Ronaldo, dat hij negatief noemde, maar benadrukte ook dat Real nu niet opeens zal stoppen met het winnen van titels.

"In het verleden zijn er meer grote spelers geweest die zijn vertrokken en de een is inderdaad van meer betekenis geweest dan de ander maar Real is altijd groter geweest. Ongeacht wie hier is, Real zal blijven winnen. En dat maakt de club zo groot."

Drie keer op rij

De Koninklijke kan de Super Cup al voor de derde keer op rij winnen. De afgelopen jaren was de strijd om de bokaal sowieso een Spaanse aangelegenheid. In 2013 ging de strijd nog tussen Bayern München (winnaar) en Chelsea, maar daarna speelde er altijd een Spaanse club om de eerste prijs van het Europese seizoen.

En nog een bijzonder feit, het is voor het eerst in de historie van de Super Cup dat twee stadgenoten elkaar treffen.

Thomas Lemar en Antoine Griezmann

Atlético Madrid speelde in 2012 voor het laatst om de Super Cup en won toen ook, van Chelsea. De ploeg treedt vanavond in ieder geval aan met Antoine Griezmann, Want ondanks de vermeende interesse van FC Barcelona slaagde Atlético erin de wereldkampioen te behouden. Griezmann heeft gezelschap gekregen van zijn landgenoot Thomas Lemar, die voor 65 miljoen is overgekomen van AS Monaco.

En mogelijk komt er in Tallinn ook een speler met een eredivisieverleden in actie. Santiago Arias verruilde deze zomer PSV voor Atlético, dat de Super Cup ook in 2010 (2-0 tegen Internazionale) wist te winnen.

Geen Simeone

Trainer Diego Simeone moet het duel hoe dan ook vanaf een afstandje volgen. Hij zit een schorsing van vier wedstrijden uit vanwege zijn woede-uitbarsting langs de lijn tijdens het eerste duel met Arsenal in de halve finales van de Europa League. Simeone ontbrak daardoor ook op de bank tijdens de gewonnen finale in Lyon tegen Olympique Marseille (3-0).

Hij zal dus een plekje moeten zien te vinden op de tribune, tussen de 14.999 andere toeschouwers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl