Aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster bij een rechtszaak in 2016 Mienke de Wilde

De Raad van State vindt dat aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster geen serieuze godsdienst belijden. Deze zogenoemde pastafarians mogen daarom niet met een vergiet op hun hoofd op officiële documenten staan.

Mienke de Wilde uit Nijmegen had de zaak aangespannen nadat de burgemeester had geweigerd om haar een identiteits- en een rijbewijs te geven. De vrouw had twee pasfoto's ingeleverd waarop zij een vergiet op haar hoofd droeg, naar eigen zeggen een godsdienstige uiting.

Hoewel iemand eigenlijk onbedekt op de foto moet, wordt een uitzondering gemaakt voor hen die kunnen uitleggen dat er religieuze redenen zijn voor hun hoofddoek of tulband.

Biervulkanen en een stripperfabriek

Maar de hoogste bestuursrechter van ons land oordeelde vandaag dat bij het pastafarisme het satirische karakter overheerst. De raad verwijst naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), dat stelde dat een stroming overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang moet hebben voordat het als godsdienst kan worden aangemerkt. "In het bijzonder ontbreekt het in het pastafarisme aan de vereiste ernst en samenhang", schrijft de raad.

Op zijn website schrijft de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster bijvoorbeeld dat je "in de hemel biervulkanen en een stripperfabriek kunt vinden. In de hel trouwens ook, maar daar is het bier bedorven en hebben alle strippers een geslachtsziekte."

Verder is de officiële afronding van het gebed "ramen" (een soort noodles) en heet de profeet piraat Mosey, naar Mozes. De raad noemt dit satirische woordspelingen en parodieën op het christendom.

Doorprocederen

Mienke de Wilde, die de zaak aanspande, is erg teleurgesteld in de uitspraak. "We worden anders behandeld dan andere religies. Ik geef toe dat we humoristisch zijn en zelfspot hebben, dat lijkt me ook heel belangrijk voor een religie. Maar als je de boodschap in humor verpakt, betekent dat niet dat je niet heel serieus kunt zijn in waar je voor staat."

Ze overweegt om door te procederen bij het EHRM, ook omdat er in andere Europese landen eveneens strijd is over de status van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

STER reclame