NOS Nieuws

Identiteit terrorismeverdachte parlementsgebouw Londen bekend

De antiterreur-eenheid van de Londense politie ondervraagt de gisteren gearresteerde terrorismeverdachte. Inmiddels is zijn identiteit bekend. Prioriteit is om erachter te komen wat zijn motivatie was, schrijft de politie.

De verdachte is een 29-jarige Brit van Sudanese afkomst. De politie doorzoekt een adres in Birmingham, nadat gisteren al twee woningen in Birmingham en Nottingham waren doorzocht.

Poging tot moord

De man wordt niet alleen verdacht van het willen plegen van een terroristische daad, maar ook van poging tot moord. Maandagavond laat kwam hij vanuit Birmingham naar Londen met de auto.

Gisteren werd gemeld dat de verdachte niet bekend is bij inlichtingendienst MI5 en de Britse antiterreurdienst. Britse media schrijven nu dat hij wel een bekende van de politie blijkt. "Het kan zijn dat hij met de lokale politie in aanraking is geweest, en sindsdien bij hen bekend is. Bij de politie staan mensen vaak bekend om kleinere vergrijpen", zegt correspondent Suse van Kleef. "Als je op de lijsten van de veiligheidsdiensten staat, dan ben je aangemerkt als potentieel extremist." Daar stond deze verdachte dus niet op.

Gewonden

De man reed gisteren om 07.37 uur lokale tijd met een zilverkleurige Ford Fiesta in op een blokkade buiten het parlementsgebouw in hartje Londen. Even daarvoor raakte hij voetgangers en fietsers. Drie mensen raakten gewond, van wie één ernstig. Twee mensen moesten naar het ziekenhuis, beiden zijn inmiddels ontslagen. De derde werd op straat behandeld.

Bekijk hier beelden van de arrestatie:

'Hij reed hard en doelgericht'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl