Venezolanen in Barquisimeto vragen om eten dat wordt uitgedeeld vanwege een katholieke feestdag
NOS Nieuws

VN: meer dan 2,3 miljoen Venezolanen gevlucht sinds begin crisis

Meer dan 2,3 miljoen Venezolanen zijn sinds het begin van de crisis uit Venezuela gevlucht. De meeste inwoners van het land vluchtten naar Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië, meldt de VN. Zeker 1,3 miljoen vluchtelingen waren ondervoed.

Venezuela kampt met de gevolgen van een economische en politieke crisis. In het land zijn grote tekorten, waaronder aan voedsel. Volgens Stephane Dujarric, woordvoerder van de Verenigde Naties, is het tekort aan voedsel ook de reden dat de Venezolanen zijn gevlucht.

Maar niet alleen het voedseltekort creëert problemen. Er is ook een groot tekort aan medicatie. "De kwaliteit is sterk verslechterd in de ziekenhuizen", aldus Dujarric. Volgens de VN zouden 100.000 hiv-patiënten risico lopen omdat ze niet de benodigde medicatie krijgen. Ook ziekten als mazelen, malaria, tuberculose en difterie zijn in opkomst door het tekort aan basismedicatie.

De vluchtelingencrisis is meer dan een jaar geleden begonnen. Voor die tijd verlieten ook veel Venezolanen het land, maar dat was meestal vanwege politieke redenen. Nu zijn de tekorten de redenen, legt correspondent Marc Bessems uit. "Het is lastig om een beginpunt te vinden bij deze situatie, maar dik een jaar geleden is wel de huidige vluchtelingenproblematiek ontstaan in dit land. Mensen vluchten nu omdat ze op zoek zijn naar voedsel en medicatie."

De afgelopen jaren is het aantal vluchtelingen uit Venezuela sterk toegenomen. In 2017 vluchtten 1,7 miljoen Venezolanen, in 2015 was dit nog 700.000. Omringende landen kunnen de toestroom van de vluchtelingen niet meer aan. Brazilië had tijdelijk de grenzen gesloten voor Venezolanen en Ecuador heeft afgelopen week de noodtoestand uitgeroepen. In Ecuador proberen ongeveer 4000 Venezolaanse migranten per dag het land binnen te komen.

Maar volgens Bessems is het de vraag of deze getallen wel kloppen. "Ik heb bij de Colombiaanse grens met Venezuela gestaan en gezien hoe de vluchtelingen het land binnenkomen. Die werden niet geteld. Ik vraag me af hoe ze dat dan bijhouden. En hoe ze weten hoeveel mensen ook daadwerkelijk in de buurlanden blijven."

In Venezuela wonen 32,8 miljoen mensen. Zeker 7 procent heeft dus de afgelopen jaren het land verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl