NOS Sport Autosport

'Formule 1-grootheid' Alonso kondigt afscheid aan

AFP

Fernando Alonso zet na afloop van dit WK-seizoen een punt achter zijn Formule 1-loopbaan. De 37-jarige wereldkampioen van 2005 en 2006 vindt het na zeventien jaar in de koningsklasse van de autosport tijd voor iets nieuws.

"Ik heb iedere minuut genoten en kan alle mensen die daaraan hebben bijgedragen niet genoeg bedanken. We hebben nog wat races te gaan en daar ga ik me volledig voor inzetten. Met meer inzet en passie dan ooit tevoren", aldus Alonso.

Videoboodschap

Hij maakte zijn afscheid bekend via een videoboodschap op Twitter.

Alonso kondigt afscheid van de Formule 1 aan Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Alonso maakte zijn Formule 1-debuut in 2001 bij Minardi en in 2005 en 2006 werd hij wereldkampioen bij Renault. Hij reed 305 races, ging 22 keer van start van poleposition en boekte 32 zeges.

Na zijn tweede wereldtitel verkaste hij naar McLaren, waarna hij na een seizoen terugkeerde naar Renault. In 2015 ging hij na vier jaar Ferrari terug naar McLaren, maar successen bleven uit. Tot het podium reikte hij niet meer. In de huidige Formule 1-tussenstand staat hij negende.

Grootheid

Zak Brown, de baas van McLaren, had Alonso graag binnenboord gehouden. "Hij is misschien wel de meest uitzonderlijke rijder van zijn generatie en zonder enige twijfel een grootheid in de Formule 1. We respecteren zijn beslissing, al denken wij dat hij in de beste vorm van zijn carrière verkeert."

Fernando Alonso in 2006 met een andere Formule 1-grootheid: Michael Schumacher EPA

Het is nog niet bekend wie Alonso's plek volgend jaar inneemt bij McLaren. Wellicht dat de Spanjaard op een later moment zelfs weer terugkeert in de Formule 1, want een rentree wil hij niet helemaal uitsluiten. "Laten we afwachten wat de toekomst gaat brengen."

Mogelijk gaat Alonso in Amerika meedoen aan de IndyCar Series. Vorig jaar deed hij al mee aan de Indianapolis 500, de bekendste race uit de IndyCar, en toen reed hij lange tijd in kansrijke positie.

Gaat hij voor de 'Triple Crown'?

De Indianapolis 500 zal ongetwijfeld op Alonso's wensenlijstje staan, want dat levert hem de 'Triple Crown' op voor het winnen van de drie meest prestigieuze autoraces ter wereld. De GP van Monaco en de 24 uur van Le Mans heeft hij al.

STER reclame