TT News Agency
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Arrestaties in Zweden voor autobranden van vannacht

De Zweedse politie heeft twee arrestaties verricht voor de autobranden van vannacht in het westen van het land. Het gaat om twee jonge mannen, naar een derde verdachte wordt gericht gezocht.

De politie denkt dat er nog meer daders zijn, maar heeft die nog niet kunnen identificeren. Ze gaat er wel van uit dat de meeste daders rond de twintig jaar zijn.

De meeste branden vannacht waren in twee wijken van de havenstad Göteborg aan de westkust en in een achterstandswijk in Trollhättan, zo'n 75 kilometer landinwaarts. Daar gingen vannacht meer dan tachtig auto's in vlammen op.

Gecoördineerde actie

Volgens de politie gingen de daders van de ene auto naar de andere en was sprake van een gecoördineerde actie, mogelijk via sociale media. De politie denkt niet dat de actie van bovenaf is georganiseerd.

In enkele andere plaatsen werden ook auto's in brand gestoken. In totaal ging het vannacht om zo'n honderd auto's.

De autoriteiten houden er rekening mee dat de brandstichters ook de komende nacht actief zullen zijn. Ze hebben ouders en andere volwassenen in de getroffen wijken opgeroepen de straat op te gaan om een oogje in het zeil te houden.

Verschillende ooggetuigen filmden de branden:

'Je vraagt jezelf af: waar gaat het naartoe met Zweden?'

De Zweedse premier Löfven heeft woedend gereageerd op de autobranden. "Waar zijn jullie in hemelsnaam mee bezig?", vroeg hij retorisch in een radio-interview.

Op 9 september zijn er parlementsverkiezingen in Zweden. De toegenomen criminaliteit is een belangrijk verkiezingsthema. De sociaal-democraten van premier Löfven staan in de peilingen op een stevig verlies.

TT News Agency

STER reclame