Automobilist in Londen gearresteerd op verdenking van terrorisme

time icon Aangepast
Reuters

De man die vanochtend in Londen inreed op een blokkade bij het parlementsgebouw, wordt verdacht van terrorisme. Hij werkt niet mee aan het onderzoek van de antiterrorisme-eenheid van de Londense politie.

De politie heeft bekendgemaakt dat het gaat om een man van 29, die niet bekend was bij de inlichtingendienst MI5 en bij de Britse antiterreurdienst. "Omdat dit een opzettelijke daad lijkt, gezien de methode en omdat dit een iconische plaats is, behandelen we het als een terroristisch incident", zei antiterrorismechef Neil Basu.

Ooggetuigen zeggen tegen Britse media dat er vrijwel zeker opzet in het spel was. Enkele voetgangers en fietsers raakten gewond, maar niemand is in levensgevaar. Premier May zegt dat haar gedachten uitgaan naar de gewonden.

Hieronder is te zien welke route de auto aflegt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het moment dat de auto inrijdt op de blokkade

Een vrouw ligt nog ernstig gewond in het ziekenhuis. Een gewonde man is uit het ziekenhuis ontslagen en een derde werd op straat behandeld.

Huiszoeking

In het onderzoek naar de achtergrond van de man doet de politie huiszoeking op twee adressen in Birmingham en op een adres in Nottingham.

De man reed met een zilverkleurige Ford Fiesta om 07.37 uur lokale tijd in op een blokkade. De bestuurder, een zwarte man in een zwarte jas met capuchon, werd gearresteerd en in handboeien afgevoerd. In de auto werden geen wapens gevonden.

Agenten komen in actie vlak na de aanrijding:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Hij reed hard en doelgericht'

In en om het centrum zijn extra politieagenten ingezet, zowel gewapend als ongewapend. Er is geen andere verdachte en er is geen verhoogd gevaar voor mensen in Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Wel is het publiek is opgeroepen om waakzaam te blijven en verdachte zaken te melden.

Als het later op de ochtend was gebeurd, had het veel erger kunnen uitpakken, zegt correspondent Suse van Kleef. "Gelukkig vond het vroeg in de ochtend plaats, dan is het niet druk bij het parlement. Dat is een paar uur later wel anders; het is een van de drukste stukken van de stad."

De ingang en uitgang van metrostation Westminster zijn gesloten. Passagiers kunnen nog wel overstappen op het station.

Versperringen

Bij het parlementsgebouw zijn twee ringen van versperringen, die na aanslagen in 2017 zijn geplaatst, vertelt Van Kleef. De buitenste ring komt ongeveer tot heuphoogte, de binnenste is hoger. "Hij is ingereden op de buitenste ring, dus echt in de buurt is 'ie niet gekomen."

In maart vorig jaar vielen er bij een terreuraanslag bij het parlement vijf doden. De terrorist reed toen in op het publiek op Westminster Bridge, waarbij hij vier mensen doodde. Hij stapte daarna uit zijn auto en stak een politieagent dood, waarna hij werd doodgeschoten op een grasveld voor het parlement.

Vincent McAviney
@VinnyMcAv
Breaking: Big armed police response to car which has cashed into Parliament barriers we are now being moved back
10 maanden geleden

STER Reclame