Niki Terpstra wordt genoemd als kanshebber Getty

Het wielerpeloton trekt deze week door Nederland en België voor de BinckBank Tour. Het is misschien niet de belangrijkste rittenkoers op de internationale wielerkalender, maar wel een waar de liefhebbers naar uitkijken.

Volgens oud-wielrenner en commentator Maarten Ducrot is dat te danken aan de onvoorspelbaarheid van de ronde. "Het parcours is enigszins lastig, maar te doen. En dus gaan heel veel gasten zich met de koers bemoeien en zul je zien dat er volle bak gereden wordt."

Rekenen en bluffen in secondespel

Vanwege die onvoorspelbaarheid lepelt een andere oud-coureur Maarten Tjallingii een flink aantal namen op van potentiële winnaars. "Er zijn zo veel kanshebbers. Klassiekercoureurs kunnen hier winnen, maar het zou het ook een tijdrijder of sprinter kunnen worden."

Beide analisten verwachten dan ook een ouderwets secondespel, waarin de 'gouden kilometer' een grote rol gaat spelen. Dat is de kilometer in de slotfase van iedere etappe waarin tot drie keer toe 3, 2 en 1 bonificatieseconden te verdienen zijn in een tussensprint.

Tjallingii: "Dat wordt dus rekenen en bluffen. Tactisch inzicht is dan heel belangrijk. Wie deze ronde wil winnen, moet niet alleen hard kunnen fietsen, maar ook het spel goed kunnen spelen."

Op dat spel verheugt Ducrot zich ontzettend. "Dat is zo leuk! Want iedereen heeft kans om te winnen. Maar dan moet je wel ongelooflijk kunnen afzien en op dat moment ook nog eens heel slim zijn."

Greg Van Avermaet is volgens Maarten Ducrot wel snel, maar niet slim AFP

De wielrenners die volgens Tjallingii en Ducrot in dat profiel passen zijn onder anderen Niki Terpstra, Lars Boom, Tim Wellens, Søren Kragh Andersen en Stefan Küng.

"Maar dus niet Greg Van Avermaet", besluit Ducrot stellig. "Want die vervalt in deze koers steevast in zijn oude fouten. Hij kan heel hard fietsen, maar is ontzettend kwetsbaar als het op sluwheid aankomt."

STER reclame