Ken Balcomb | Center for Whale Research
NOS Nieuws

Moederorka laat haar dode pasgeboren baby pas na weken los

Een orka in de Stille Oceaan kon haar overleden kalf maar niet loslaten. Tweeënhalve week lang duwde Tahlequah haar dode dochter al zwemmend voort met haar voorhoofd, om te voorkomen dat ze zou zinken. Afgelopen zaterdag werd ze voor het eerst zonder kalvenkarkas gezien, toen ze met haar kudde op zalm joeg.

"Haar tocht van verdriet is nu voorbij en haar gedrag is opmerkelijk speels", schrijft het Centrum voor Walvisonderzoek in de Amerikaanse staat Washington. De moeder lijkt in een goede lichamelijke conditie te verkeren. Waarschijnlijk is het karkas gezonken. De baby had maar kort geleefd.

Tahlequah legde in minstens 17 dagen ruim 1600 kilometer af met het karkas, bij de Canadese en Amerikaanse kust. Het dier wordt ook aangeduid als J35.

Michael Weiss | Center for Whale Research
J35 met het karkas

In de afgelopen 20 jaar heeft 75 procent van de pasgeboren orkakalveren van de kudde het niet overleefd. En geen van de zwangerschappen in de afgelopen drie jaar heeft een levensvatbare nakomeling opgeleverd. Dit komt voornamelijk door ondervoeding. Door overbevissing is er te weinig zalm die de orka's kunnen eten.

Orka's en dolfijnen nemen hun overleden kalveren vaker mee, voor ongeveer een week. "Een bewijs voor de verbazingwekkend sterke band tussen moeder en nakomeling", schrijft het onderzoekscentrum. Tahlequah ging er dus tweeënhalf keer zo lang mee door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl